Foto: Jaan Heinmaa

NÄDALA KOOK | Panna cotta tort vaarikatega

Tiina Lebane, 13.04.2024

Koorene panna cotta on Itaalia magustoitude täht, mis on nüüd muutunud hõrguks tordiks. Krõbedale kaerahelbepõhjale tuleb esmalt kiht vaarikamoosi ja selle peale sametine kooresegu. Lihtne ja väga maitsev! Muide, sügisel kasuta vaarikate asemel näiteks pohli, siis määri ka põhjale hoopis pohlamoosi. 

Valmistamise aeg
60+ minutit
Kogus
8 portsjonit
Põhi
  1. 2 dl peenikesi kaerahelbeid
  2. 1,5 dl nisujahu
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 100 g võid
  5. 2 sl toidusiirupit
Täidis
  1. 4 želatiinilehte
  2. 3 dl vahukoort
  3. 0,5 dl suhkrut
  4. 2 tl vanillisuhkrut
  5. 2 dl maitsestamata Kreeka jogurtit
  6. 1,5 dl vaarikamoosi
Peale
  1. Vaarikaid
Valmistamine
  1. Põhja tegemiseks sega kuivained omavahel. Sulata või ja vala koos siirupiga kuivainetele, sega tainaks.

  2. Vooderda 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga ning suru tainas vormi põhja ja servadele. Tõsta umbes 30 minutiks külmkappi tahenema, seejärel küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Lase täielikult maha jahtuda.

  3. Täidise tegemiseks pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Mõõda vahukoor ja suhkrud väikesesse potti ja kuumuta keemiseni. Tõsta pott pliidilt. Pigista želatiin kuivemaks ning sega kuuma koore hulka. Lase segul veidi jahtuda, siis sega hulka jogurt ja tõsta täidis külmkappi tahenema.

  4. Määri koogipõhjale vaarikamoos ühtlase kihina. Kui panna cotta-täidis hakkab hüübima, vala see vormi ja tõsta tagasi külmkappi tarduma.

  5. Enne serveerimist eemalda vormirõngas ja libista tort põhja pealt vaagnale. Kaunista värskete vaarikatega.