Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK | PORTUGAL. Kartuli-lehtkapsasupp

Ragne Värk, 18.04.2024

Kui soovid supimenüüd uuendada, proovi kindlasti Portugalist pärit rustikaalset suppi. Soojendav kausitäis sobib hästi laisklemispäevadeks, kui pikalt pliidi ees askeldada ei viitsi.

Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 250 g chorizo’t
  2. 1 sibul
  3. 3 küüslauguküünt
  4. 600 g puhastatud kartuleid
  5. 100 g lehtkapsast
  6. 1 tl suitsupaprikapulbrit
  7. 1 l puljongit
  8. 1 prk valgeid ube
  9. 1 dl vahukoort
  10. soola, pipart
  11. maitsestamiseks sidrunikoort
  1. Viiluta vorst. Kuumuta paksupõhjalises potis pisut õli ja prae vorstiviilud läbi, tõsta kõrvale. Haki sibul ja küüslauguküüned. Tükelda lehtkapsas ja kooritud kart

  2. Aja samas potis taas kuumaks sorts õli. Lisa sibul ja hoia paar minutit tulel, seejärel pane juurde hakitud küüslauk. Kuumuta läbi. Lisa kartul ja lehtkapsas. Sega juurde suitsupaprika. Pruunista mõned minutid ja vala sekka puljong. Keeda kartulite pehmenemiseni. Umbes viis minutit enne keetmise lõppu lisa küpsetatud vorstid, oad ja vahukoor. Maitsesta soola, pipra ja veidikese sidruni riivitud koorega.

  3. Toitev!

Mis see on?

Caldo verde tähendab portugali keeles rohelist puljongit. Portugali traditsioonilist suppi valmistatakse kartulist, lehtkapsast ja suitsuvorstist ning see pärineb riigi põhjaosast. Üks suur pluss on lihtne valmistamisviis.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Supp pole mõeldud serveerimiseks törtsu hapukoorega, nagu harjunud oleme – tummine ja toitev roog ei vaja midagi lisaks. Kui, siis vaid pehmet ja värsket saia.
Et tõhus kõhutäis valmib lihtsalt, naudi võimalikult värskelt. Tõsi, süüa kõlbab see ka järgmisel päeval, kuid kindlasti ei sobi külmutamiseks või pikemaks säilitamiseks.
Foto: Unplash

Nii saab ka!

Olgugi et selle supi puhul on tegemist meile tuntud talupojasupiga, kuhu lisatakse kõike seda, mis kodukapis, ei erine caldo verde retseptid üksteisest väga palju. Suppi hoitakse tulel tihti nii kaua, et puljong muutub lehtkapsalt saadud värvi tõttu roheliseks ja kartul pudruseks. Kellele liialt pudrune tulemus ei meeldi, toimigu nii, nagu siin ette antud. Toidukoor muudab supi kreemisemaks.
Suppi keedetakse vürtsika Hispaania sealihavorsti chorizo’ga. Kui seda poest ei õnnestu leida, ära tegemata küll jäta. Sel juhul kasuta tavalist suitsuvorsti.

Soovitused ja nipid:

  • Tee julgelt valmis eelmisel päeval.

  • Ole tähelepanelik, et praadimisel sibul ilusti läbi küpseks ja pehmeks (klaasjaks) muutuks.

  • Kasuta köögivilja- või kanapuljongit.

  • Haki lehtkapsas korralikult peeneks, sisse ei tohi sattuda ülemäära suuri lehti.

  • Maitsestamisel lisa pisut tšillit või Cayenne’i pipart.