Foto: Ragne Värk

Lase lastel mõnuga möllata: mängulised küpsised meelitavad kokkama

Ragne Värk, 17.04.2024

Peagi algava koolivaheaja puhul kutsu lapsed küpsiseid tegema. Spetsiaalseid vorme pole vaja, sobiva kujuga mängulised maiused valmivad käepäraste vahenditega.

Tainas

Erikujuliste küpsiste valmistamiseks ei tohi tainas sisaldada kergitusainet ehk soodat ega küpsetuspulbrit. Nii säilitavad küpsised ahjus ilusti kuju.
Valmistamiseks sobib ka poes müüdav muretainas. Kui soovid taina ise meisterdada, on abiks see retsept.
  1. 100 g toasooja võid
  2. 150 g suhkrut
  3. 1 munavalge
  4. 180 g nisujahu
  5. näpuotsatäit soola
  1. Sega kokku või ja suhkur, lisa munavalge. Sega kuivained omavahel ja lisa ülejäänud ainetele, sõtku tainaks (sobiva tekstuuri saavutamiseks lisa vajadusel pisut jahu või veidi vett). Lase külmkapis taheneda umbes tund.

Soovitused
  1. Sõtku tainas korralikult ühtlaseks ja läikivaks.

  2. Kui vaja, lisa rullimisel taina alla nisujahu, et vältida kleepumist laua külge. Jälgi, et see üleliia jahuseks ei saaks.

  3. Kõiki küpsiseid küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 200 kraadi juures 6–8 minutit. Enne šokolaadikaunistuste lisamist lase maiustel täielikult jahtuda.

  4. Pikemaks säilitamiseks hoia kaanega suletavas säilituskarbis.

  5. Veevannil šokolaadi sulatamiseks pane ühe poti põhjale pisut vett ja lase see pliidil kuumaks. Tõsta peale teine (puhas ja kuiv) pott, kuid jälgi, et põhi ei ulatuks alumises potis oleva veekihini. Šokolaadi peab sulatama veeaur, mitte kuum vesi. Tõsta ülemisse potti šokolaaditükid ja lase neil tasapisi sulada. Seejärel sega sulašokolaad ühtlaseks massiks.

Nööbiküpsised

Foto: Ragne Värk
  1. Küpsiste valmistamiseks otsi välja joogikõrs ja kaks väiksemat pitsi või klaasi. Üks pits peaks olema teisest pisut suurem.

  2. Rulli tainas jahusel pinnal õhemaks. Lõika suurema pitsiga välja ümmargused kettad. Väiksema pitsiga tee kettasse väiksem ring nii, et tainast täielikult läbi ei lõika. Nii jääb nööbile ilus muster. Seejärel torka kõrreotsaga nööbi keskele kaks auku. Samamoodi valmista teised. Küpseta valmis.

Tuletikuküpsised

Foto: Ragne Värk
  1. Rulli tainas jahusel pinnal õhemaks, aga siiski mitte päris õhukeseks. Lõika noa või pitsalõikuriga peenikesed pulgad. Võid tainapulgad pealt kätega pisut ümaramaks voolida. Küpseta valmis ja lase jahtuda.

  2. Sulata šokolaad veevannil (siin on kasutatud tumedat ja roosat šokolaadi). Kasta küpsetatud pulgad otsaga sulašokolaadi, et jääks mulje, nagu oleks tegu päris tuletikuga.

Kohvioaküpsised

Foto: Ragne Värk
  1. Sõtku tainasse sobiv kogus naturaalset kakaopulbrit, nii jääb see tumedam. Vormi käte vahel pisikesed pallikesed. Suru pallide keskele grilltiku abil süvend, nagu see on kohvioal. Küpseta valmis.

Teekotiküpsised

Foto: Ragne Värk
  1. Rulli tainas õhemaks ja lõika noa või pitsalõikuri abil välja ristkülikud. Ristküliku ühest kitsamast küljest lõika ära kaks nurka, et tekiks teekoti kuju. Tee kõrrega samale küljele pisike auguke. Küpseta valmis ja lase jahtuda.

  2. Seejärel kasta need sulatatud šokolaadi, et tekiks justkui teepuruga täidetud kotike. Lase küpsetuspaberil taheneda. Eelnevalt kõrrega moodustatud august sõlmi läbi nöör.

Doominoküpsised

Foto: Ragne Värk
  1. Rulli tainas õhemaks ja lõika sellest välja ristkülikud. Küpseta küpsised valmis ja lase jahtuda. Sulatatud šokolaadiga tee kaunistuseks numbrid nagu doominomängul.