TOIDUTARE ARHIIVIST

Tippkondiiter Hannah Hintlian õpetab halloween’iks suhkruõunu tegema

Reilika Puust , 31.10.2023

Kuigi halloween ei ole ameeriklaste jaoks sama tähtis kui tänupühad või jõulud, peab Põhjala Tap Roomi tippkondiiter Hannah Hintlian seda suurepäraseks võimaluseks alustada pühade hooaega. Los Angelesest pärit Hannah on suur halloween’i austaja ja naudib võimalust kostüüm selga panna ning lastele komme jagada.

USAs korraldatakse halloween’i ajal tihtipeale pidusid ja jagatakse komme. “Lapsed käivad väikeste ämbrikestega ukselt uksele ja ütlevad “komm või pomm”, et saada maiustusi. Ukse avaja peab arvama ära, keda on kostüümis kehastatud ja panema ämbrisse komme. Kõik varuvad kilode viisi maiuseid, sest keegi ei taha olla see, kellel need otsa said,” naerab Hannah.

Hannah Hintlian ja Põhjala Tap Roomi peakokk Michael Jiro Holman
Foto: Reilika Puust

“Koolides toimuvad halloween’i ajal kostüümivõistlused ja väiksemad lapsed meisterdavad tavaliselt halloween’i kaunistusi," tutvustas Hannah halloween'i kombeid. "Tehakse kõrvitsalaternaid ja pannakse neisse ööseks küünlad põlema. Mõned pered muudavad enda maja kummituste majaks, ka meie peres on see komme. Mõned dekoreerivad majaesise justkui surnuaiaks või lisavad oma majaümbrusesse jubedust tekitavaid asju."

Ameeriklased tavaliselt ei valmista halloween’i puhul ise magustoite, vaid pigem ostavad need. Siiski tehakse sel ajal sügiseseid magustoite: kõrvitsapirukat, bataadipirukat, magustoite pirnide ja õuntega. Hannah peab kõigist sügishooaja maiustustest kõige rohkem halloween'i magustoiduks suhkruõunu ja jagab selle retsepti.

Suhkruõunte retsept

  • 6 Granny Smithi õuna (või suuremat tugevama viljalihaga mahedamaitselist ubinat - toim)

  • 150g vett

  • 500g suhkrut

  • 10g sidrunimahla

  • 2g punast toiduvärvi

Pese õunu sooja veega ja kuivata. Tähtis on pesta maha vahakate, et suhkur jääks hästi kinni.

Määri küpsetuspaber võiga ja aseta küpsetusplaadile. Rasvaine hoiab suhkrut kinni.

Eemalda õunte varred ja asenda need pulgakommi- või jäätisepulgaga.

Pane väikesesse kastrulisse vesi ja suhkur. Ära sega. NB! On oluline, et vesi läheks kastrulisse enne teisi aineid.

Pane väikesesse tassi sidrunimahl ja toiduvärv, sega ja pane kõrvale.

Kuumuta keskmisel kuumusel suhkur ja vesi 150 kraadini. Ära sega, keeruta lihtsalt potti, nii et segu küpseb ühtlaselt.

Kui suhkur on jõudnud 150 kraadini, eemalda see tulelt ja lisa toiduvärv ja sidrunimahl. Keeruta potti, kuni kõik on segunenud.

Kalluta pott ettevaatlikult küljele ning kasta õun sisse ja keeruta õuna. Eemalda ja aseta õun võiga määritud küpsetuspaberile. Tee nii kõikide õuntega. 

Lase õuntel seista 10 minutit ja suhkrul taheneda. Ole väga ettevaatlik, kuna suhkur on väga kuum.