UKRAINA PRESIDENDI AUKS KATAME LAUA

10 päikeseküllast retsepti, mis kosutavad ja lohutavad

Toidutare, 10.01.2024

Ukraina presidendi visiidi puhul laseme end kööki ja siis lauda kutsuda selle vapra maa parimatel paladel. Ukraina toit on maitseküllane, pakatab päikesest, turgutab ning lohutab. Sest kõike viimast on meil ja neil väga vaja. Слава Україні!

Klikka retseptil: Kiievi tort

Kiievi tort
Foto: Jaan Heinmaa

Pika ajalooga Kiievi tort koosneb röstitud pähklitega beseest ja võikreemist. Tordi valmistamisaeg on küll pikk, aga enamasti kulub see kihtide ahjus kuivamise peale. Keerulise protsessi õigustuseks: tort säilib külmkapis õige mitu päeva. Nii hea on jälle tükike võtta ja kohvi kõrvale nautida.

Klikka retseptil: Kiievi stiilis borš

Kiievi stiilis borš
Foto: Martin Ahven

Muhe supike, mis peaks pühkima kõik halvad lapsepõlvemälestused vastikust boršist.

Ukraina moodi sõrnikukoogikesed hapukoorekreemi ja lemmikmoosiga/arhiivipilt
Foto: Unsplash

Kirjutab Evelin Ilves: pühade puhul pakun täna välja lihtsa koogikese retsepti, mis pärineb mu sõbralt, kes mõned aastad Ukrainas töötas ja sealt selle kaasa tõi. Olge lahked.

Klikka retseptil: Ukraina juustukook

Ukraina juustukook
Foto: Taimne Teisipäev

See lihtne siidise tekstuuri ning šokolaadiglasuuriga Lääne-Ukrainast pärit juustukook on tõeline kevadine hõrgutis. 

Ukraina köögi klassika: деруни́ ehk kartulipannkoogid
Foto: Taimne Teisipäev

Krõbedad kuldpruunid kartulipannkoogid on Ukraina köögi klassika. Söö neid taimse koorega või mõne muu meelepärase kastmega.

Pirukas
Foto: Unsplash


Kirjutab Evelin Ilves: jagan teiega täna ühe üdini hea ja isetu ukrainlanna Maria Minhofi seene (vôi kapsa vôi muna-rohesibula) piruka retsepti, mille ta poetas meile kaasa, kui kord aastaid tagasi TV3 saatemeeskonnaga tal Tudulinnas  (2016) külas käisime. Tolleks hetkeks oli ta andnud lühemaks või pikemaks ajaks kodu juba 48-le Eestimaa lapsele. Hooldusemana ametlikult, kuid südame-emana päriselus. Pirukas maitses imeliselt, nagu neid vaid Ukrainas teha osatakse. Tasub proovida!

Klikka retseptil: Ukraina vanaema kasukas
Kirjutab Evelin Ilves: meil oli Kadriorus üks ukrainlasest ihukaitsja, kes mõjus nagu näide ideaalsest integratsioonist: politseikooli minnes ei osanud ta sõnagi eesti keelt, sealt väljudes rääkis ta kultuursemat eesti keelt kui paljud ta „pärismaalastest” kolleegid. Oma kultuuri hoidis ta hoolega alles ning õpetas käigu pealt mulle nii mõnegi oma vanaema köögi lemmikretsepti. Jagan teiega täna ukrainlaste suurepärast kasukat:

Klikka retseptil: Lahtine kalapirukas

Lahtine kalapirukas
Foto: Evelin Ilves

Kirjutab Evelin Ilves: jagan teiega täna üht mõnusat plaadipiruka retsepti, mis oma olemuselt on justkui slaavi pitsa. Mõnusale hapukoore taignale võib peale panna mistahes meeldib - isegi hakklihaga saab päris tore toit. Kalapirukaks saab ära kasutada ka näiteks kappi seisma jäänud õrnsoolatud kala või teha seda hoopis kalakonserviga. Tänases retseptis kasutasin värskeid lõhe kõhuääri ja filee servasid ning sabasid.

Klikka retseptil: Ukraina pelmeenid

Ukraina pelmeenid. Arhiivifoto.
Foto: Unsplash

Keeda värskeid pelmeene umbes seitse minut, külmutatutele kulub 10 minutit. Keetmisel tekkinud puljongit saab kasutada kastmena. Paku kõrvale hapukoort, äädikat, sibulat ja maitseürte.

Kiievi kotlet ürdivõi ja värske salatiga
Foto: Artir Sadovski

Vana hea klassika kergemas võtmes.