HEAD CAESARI SALATI PÄEVA! Valmista kodus lihtsalt ja odavalt kuulsa salati algupärasem versioon
Kristi Rebane, 04.07.2023
Klassikaline Caesari salat on ideaalne näide sellest, kuidas vähem on rohkem. Kuigi retsepti vaadates võib tunduda, et salatilehed koos kastme, paari juustulaastu ja saiakuubikuga kokku palju ei tee, siis tegelikult on Caesari salat ideaalselt tasakaalus, ilma lisandeid juurde soovimata.
Kerge, kuid toitev salat sobib hästi rammusate pühadeaja õhtusöökide vahelduseks, aga ka pidulikuks eelroaks.
Koduse salatikastme valmistamine läheb kiiresti ja võid kindel olla, et tulemus on tõeliselt maitsev. Kui kastme ja krutoonid varem valmis teed, võtab salati kokkupanek vaid mõne minuti.
Klassikaline Caesari salat käib krõmpsu Rooma salatiga. Nii saad parima tulemuse.
Vaja läheb (4-le lõunaks või 6-le eelroaks):
● 1 suur pea Rooma salatit
● 6 viilu koorikuga saia, hästi sobib hapusai
● oliiviõli
● serveerimiseks parmesani või muud tugevamaitselist laabijuustu
Kastmeks:
● 2 munakollast
● poole sidruni mahl
● 2/3 tl seemnetega sinepit
● 1 küüslauguküüs
● 5–7 anšoovisefileed, olenevalt kalade suurusest
● 2 sl külmpressitud oliiviõli
● 8 sl mahedamaitselist õli, näiteks rapsiõli
● 2 sl peenelt riivitud parmesani
● soola-pipart
Valmista salatit nii:
1. Esiteks valmista kaste. Vispelda munakollased sidrunimahla ja sinepiga läbi.
2. Koori ja pressi küüslauk, suru koos anšoovistega noaseljaga pastaks ja lisa munasegule.
3. Lisa peene nirena pidevalt vispeldades alustuseks oliiviõli ja seejärel rapsiõli, kuni saad paksu heleda majoneesi konsistentsiga emulsiooni. Võid kastme ka madalal kiirusel saumikseriga valmistada.
4. Sega kastmesse parmesan ja maitsesta soola-pipraga. Vajaduse korral lisa veel sidrunimahla.
5. Krutoonide valmistamiseks lõika või rebi sai kuubikuteks ning prae õlis igast küljest kuldseks.
6. Pese ja kuivata salat. Rebi käte vahel tükkideks ja sega kastmega. Olenevalt salatipea suurusest ei pruugi kogu kastet vaja minna.
7. Puista salatile krutoonid, tõmba peale mõned parmesanilaastud ning lisa paar keerdu värskelt jahvatatud musta pipart.
Aega läheb 30 minutit!