SAMM-SAMMULT

Kuidas teha ehtsat Mulgi korpi

Ragne Värk, 15.04.2023

Kuigi Mulgi korp on lihtne küpsetis, pandi see enamasti ahju ikka mõne tähtsündmuse puhul. Meie valmistasime korpi hoopis päikeseliste kevadilmade saabumise tähistamiseks.

Valmistamisaeg: 1 tund

Kogus: 1 korp

Võid teha ka pisikesed traditsioonilised minikorbid.

Tainas:

  • 400 g nisujahu

  • 6 g kuivpärmi

  • 50 g suhkrut

  • 1 tl soola

  • 2,5 dl (täis)piima

  • 100 g toasooja võid

Täidis:

  • 0,5 l piima

  • 100 g mannat

  • paar näpuotsatäit soola

  • 75 g suhkrut

  • 75 g võid

  • 1 tl vanillsuhkrut

  • 1 muna

  • 1 lahtiklopitud muna (määrimiseks)

1. Sega kuivained omavahel. Aja piim käesoojaks (37 kraadi) ja vala kuivainetele.

2. Sõtku tainast kätega, vahepeal lisa toasoe või.

3. Sõtku, kuni tainas kausiservadest lahti lööb ning moodustub ühtlane ja pehme tainapall. Pane 50kraadisesse ahju rätiku alla kerkima 30 minutiks.

4. Aja piim soojaks. Nirista juurde manna, ise samal ajal vispeldades. Lisa maitseks soola. Vispelda aeg-ajalt, kuni segu pakseneb, seejärel lisa suhkrud ja või. Kuumuta segades veel mõni minut. Viimasena klopi juurde muna ja kuumuta kiirelt läbi.

5. Kerkinud tainas on vähemalt kahekordistunud. Sõtku see kätega uuesti läbi.

6. Rulli tainas jahusel pinnal ümmarguseks ringiks (u 24 cm). Tõsta ahjuplaadile.

7. Suru klaasipõhjaga keskkoht madalamaks, kuid jäta ääred kõrgemaks, et täidis välja ei valguks.

8. Laota põhjale mannatäidis.

9. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 185 kraadi juures umbes 20 minutit. Söö ahjusoojalt või jahtunult.

Foto: Ragne Värk