TÄNAVATOIT KODUAIAS
Takod portobelloga, kana-köögiviljavrapp, pitsa köögiviljade ja singiga, lõheburger sinihallitusjuustuga ja lameleivad veisehakklihaga
Merilin Siimpoeg, 06.07.2023
Igal suvel tõuseb tänavatoidu populaarsus, sest korraldatakse kõiksugu festivale ja laatasid. Ent sellise kiire ja maitsva pala võite endale ja sõpradele ka ise valmistada oma enda aiapeol nautimiseks.
Tänavatoidu suurim eelis on selle kiire kättesaadavus. Suvel on ju mõnus, kui saab toidu kähku kaasa haarata ja rohkem looduses olemist nautida. Teeme meiegi burgerid ja takod kähku valmis ja lähme neid õue sööma! Ent tänavatoidu võlu seisneb kindlasti ka selle värskuses!
Seega pakun teile lihtsaid ja trendikaid roogasid, mille seast leiavad endale midagi nii kala-, liha- kui ka taimetoidu sõbrad.
Takod portobelloga
3 portsjonit
Mõnusalt krõmpsuva maisijahust takotasku vahel üllatab sööjaid praetud portobello-köögiviljasegu.
9 takotaskut
1 punane sibul
1 punane paprika
300 g portobellosid
õli
soola
musta pipart
150 g aurutatud musti ube
mõni õhuke tšillikauna viil
veidi jogurtikastet
100 g riivitud juustu
1 laimi mahl
värsket koriandrit
Kuumutage ahi 160 kraadini. Võtke takotaskud karbist välja, laotage üksteise kõrvale ahjuplaadile ja kuumutage 5—10 minutit.
Samal ajal tükeldage sibul, paprika ja seened. Lisage kuumale õlisele pannile kõigepealt tükeldatud sibul ja praadige paar minutit, seejärel paprika- ja seenetükid. Kuumutage veel 5-6 minutit. Maitsestage soola ja pipraga.
Täitke selle köögiviljaseguga takotaskud. Lisage mustad oad ja mõned tšilliviilud. Kõige peale tõstke jogurtikaste, piserdage laimimahl ja sättige peale koriandrilehti.
Järgmine kord uus täidis
Takode täiteks sobivad hästi ka hakkliha, kana, kala või krevetid.
Kana-köögiviljavrapp
2 tk
Vrapp on üks lihtsamaid toite üldse. See on ka kiire ja maitsev idee hommikusöögiks, sest miks mitte keerata kokku värske salat koos eelmisest õhtust järele jäänud toidukraamiga.
2 tortillat
2 sl karulaugupestot
4 sl tomatisalsat
1 avokaado
1 väike kurk
1 porgand
1 suitsukanakoib
lehtkapsast
2 sl Kreeka jogurtit
Määrige kummalegi tortillale 1 sl pestot, seejärel 2 sl tomatisalsat. Murdke lehtkapsas sobivateks tükkideks. Puhastage ja tükeldage kana. Lõigake avokaado, kurk ja porgand ribadeks. Jagage lehtkapsatükid, kana ja köögiviljad tortilladele. Lisage kummalegi 1 sl Kreeka jogurtit, et jääks mahlasem. Keerake kõik kokku maitsvaks vrapiks.
Lubatud teha vangerdus
Siin vrapis asendage soovi korral karulaugupesto basiilikupestoga.
Pitsa köögiviljade ja serrano singiga
4-5 portsjonit
Vahelduseks lisage pitsatainale peedipüreed, mis värvib selle nii ilusalt roosaks!
Põhi:
400 g nisujahu
2 tl kuivpärmi
1 tl soola
1 tl suhkrut
150 g peedipüreed
3 sl oliiviõli
Kate:
1 kollane paprika
1 suur punane sibul
4 sl oliiviõli
pool suvikõrvitsat
4 sl pestot
100 g peedipüreed
150 g rikotat
80 g serrano sinki
Segage jahu, pärm, sool ja suhkur. Lisage 125 ml toasooja vett, peedipüree ja õli. Sõtkuge 3-4 minutit, kuni moodustub ühtlane tainas. Kui aga jääb liiga kuiv, lisage veel veidi vett. Jätke toasooja rätiku alla tunniks ajaks kerkima. Samal ajal lõigake paprika ribadeks, viilutage sibul ja praadige segu kuumal 1 sl õliga pannil 5-6 minutit. Tõmmake köögiviljakoorijaga suvikõrvitsast laastud.
Katke ahjuplaat küpsetuspaberiga ja piserdage peale veidi oliiviõli. Tõstke kerkinud tainas paberile. Ajage tainas õliste näppudega laiali, nii et kihi paksus jääks veidi vähem kui 1 cm, äärtest las jääda kõrgem. Jaotage tainale ühtlaselt laiali pesto, peedipüree, rikota ja singitükid.
Küpsetage 180kraadises ahjus 30 minutit, kuni pitsa on mõnusalt kuldne ja imehea.
Kannatage veel!
Pitsa on kõige paremas konditsioonis, kui lasta sel enne tükeldamist 10 minutit jahtuda.
Lõheburger sinihallitusjuustuga
2 portsjonit
Ülimalt mahlast lõheburgerit tasub serveerida kindlasti vahetult pärast valmimist. Just nii maitseb see kõige hõrgumalt!
1 punane sibul
oliiviõli
300 g nahaga lõhefileed
1 tl soola
0,5 tl pipart
2 viilu sinihallitusjuustu
200 g punast kapsast
1 väike kurk
2 brioche’i burgerikuklit
2 sl toorjuustu
paar salatilehte
2 sl Kreeka jogurtit
Viilutage sibul ja praadige õlisel pannil 5-6 minutit. Lõigake lõhefilee tükkideks nii, et mahuks burgeri vahele, maitsestage kergelt soola ja pipraga. Praadige koos nahaga kuumal õlisel pannil mõlemalt poolt 5 minutit või kauem, jätke kala pigem vähem küpsenuks. Tõstke pann kuumalt plaadilt kõrvale ja asetage kalafileede peale sulama sinihallitujuustuviilud.
Ribastage punane kapsas ja tõmmake köögiviljakoorijaga pikad kurgilaastud. Kuumutage mõlemad burgeripooled pannil veidi krõbedamaks ja määrige alumisele poolele toorjuustu. Pange burgerid kokku nii, et kõigepealt sättige alumisele kuklipoolikule paar salatilehte, seejärel juustuviiluga kala. Tõstke peale praetud sibul, punase kapsa ribad, jogurtikaste ja lõpuks kurgilaastud. Serveerige kohe!
Ikka sama hea!
Kui sinihallitusjuust pole meelepärane, asendage see tavalisega.
Lameleivad veisehakklihaga
4 portsjonit
Lameleib, tuntud ka kui pita või Lapi leib, on samuti üks kiire võimalus, millega katta suvine aiapeolaud. Hakkliha, köögiviljad ja juust on katteks järele proovitud valik! Lameleibasid võite aga serveerida ka magusalt, näiteks blanšeeritud maasikate ja vaniljejäätisega.
veidi õli
250 g veisehakkliha
4 lameleiba
4 sl toorjuustu
4 redist
8 kirsstomatit
4 sl tomatipastat
100 g valgehallitusjuustu
murulauku
Valage kuumale pannile õli ja praadige hakkliha 7-8 minutit. Määrige leibadele kõigepealt toorjuustu ja seejärel tomatipastat. Viilutage redised ja poolitage kirsstomatid. Jaotage leibade peale hakkliha, rediseviilud ja kirsstomatipoolikud ning katke juustutükkidega. Küpsetage kaetud leibasid ahjus 200 kraadi juures 5-6 minutit, kuni juust on sulanud. Puistake peale hakitud murulauku ja serveerige kohe.
Tänavatoit on looming
Veisehakkliha võite soovi korral asendada kana- või kalkuni omaga.