SUVEKLASSIKA: toitvad ja lihtsalt valmivad salatid

Ragne Värk, 30.06.2023

Parajalt toitvad ja hõlpsasti valmivad salatid ei maitse ühelgi muul ajal paremini kui palavatel suvekuudel.

Kartuli-tuunikalasalat

Põnevale roale annavad omapärase meki tuunikala ja vetikad.

Kartuli-tuunikala salat
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
25 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 500 g värskeid kartuleid
  2. 3 sl hakitud tilli
  3. 150 g tuunikala (õlis)
  4. 75 g wakame-vetikat
  5. 2 viilutatud marineeritud kurki
  6. soola, pipart
  1. Puhasta kartulid ja lõika pooleks või neljaks. Keeda valmis soolaga maitsestatud vees. Pane kõik komponendid kaussi (tuunikala koos õliga) ja sega kergelt läbi. Maitsesta soola-pipraga.

Makra-maisisalat

See salat saab kindlasti lemmikuks, sest on mõnusalt koorene, nii lihtne ja hea.

Makra-maisisalat
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 1 purk (400 g) konservmaisi
  2. 1 purk (400 g) konservhernest
  3. 1 väiksem jääkapsapea
  4. 200 g riivitud juustu
  5. 300 g makrapulkasid
  6. 250 g majoneesi
  7. 100 g hapukoort
  8. 1 sl tilli
  9. soola, pipart
  1. Nõruta sõelal mais ja hernes. Ribasta jääkapsas ja makra õhukeselt. Aseta kõik komponendid kaussi ning sega korralikult kokku majoneesi ja hapukoorega. Maitsesta soola-pipraga.

Riisinuudlisalat suitsukalaga

Peolaua ehe pakub silmailu ja rõõmustab sööjaid. Külmsuitsuheeringa võid vabalt asendada mistahes muu suitsukalaga.

Riisinuudlisalat suitsukalaga
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 100 g riisinuudleid
  2. 1 sl sojakastet
  3. 100 g rohelisi salatilehti
  4. 50 g Kreeka pähkleid
  5. 100 g kurki
  6. 100 g rediseid
  7. 200 g külmsuitsuheeringat
  8. mõned piparmündilehed
  9. soola, pipart
  1. Leota riisinuudleid pool tundi külmas vees. Tõsta seejärel äsja keedetud vette kolmeks minutiks ja loputa külma vee all kiirelt läbi. Lõika pisut lühemaks ja lisa segades juurde sojakaste. Maitsesta pipraga.

  2. Laota alusele nuudlid ja salatilehed. Pane juurde hakitud pähklid, tükeldatud kurk ja redisesektorid. Kõige viimaseks kihiks jäta kalatükid. Lisa piparmündilehed ja maitsesta soola-pipraga.

Kaste:
  1. 50 g Kreeka jogurtit
  2. 3 sl marineeritud kurgi vedelikku
  3. 1 sl kuivatatud ürdisegu
  4. soola, pipart, suhkrut
  1. Sega kastmeained omavahel ja nirista salatile.