TAHEDAM AMPS
Särtsukurgid külmas marinaadis
Tiina Lebane, 16.08.2023
Kui sulle ei meeldi mõte kurgipurkide kuumutamisest, siis selle retsepti järgi saad valmistada krehvtiseid kurke hoopis külma marinaadiga. Marinaad tuleb valmis keeta ja maha jahutada ning külmalt kurkidele valada. Lihtne, kas pole! Kurkidele lisaks pista purkidesse ikka ka mustasõstra- ja mädarõikalehti, tilli ja küüslauku. Kui sa ei leia poest 10% äädikat, siis lahjenda 30% äädikhape vahekorras 1 osa äädikhapet ja 2 osa vett. Ja kui särtsu on sinu jaoks siiski liiga palju, siis vähenda veidi äädika kogust ja suurenda samavõrra vee kogust.
- 1,25 kg lühikesi kurki
- mustasõstralehti
- mädarõikalehti
- värsket tilli koos õisikutega
- 3 küüslauguküünt
- 1 sl sinepiseemneid
- 3 dl 10% äädikat
- 1,2 l vett
- 2,5 dl suhkrut
- 1 dl soola
- 1 tl valget terapipart
- 1 tl nelgiterasid
Pese kurgid ja pane külma vee sisse, kuni keedad ja jahutad marinaadi. Külmas vees seisnud kurgid jäävad eriti krõmpsud.
Tõsta kõik marinaadiained potti, lase korraks keema tõusta ja seejärel täiesti maha jahtuda.
Tõsta kurgid purkidesse kihiti sõstra- ja mädarõikalehtede, tilli ja küüslauguviiludega, viimaseks lisa sinepiseemned. Vala külm marinaad purkidesse, jälgides, et kurgid oleksid üleni kaetud. Sule purgid kaanega ja säilita hämaras ja jahedas. Süüa võid juba järgmisel päeval – maitset on piisavalt.
Kogus 3 l