SÜDASUVE MAITSE

Värske kartuli salat pruunistatud või, rediste ja kalamarjaga

Tiina Lebane, 23.07.2023

Värske kartul võiga – kes siis seda maitset ei teaks! Aga proovi värskeid kartuleid pruunistatud võiga ja maitseelamus on vaat et vägevamgi. Või pruunistamiseks prae seda poti põhjas, kuni hakkab eralduma tugevat pähklist aroomi ja sulavõi värvub kuldpruuniks. Salatiks lisa vaagnale kartulite vahele õhukesi rediseviilusid, kalamarja ja hapukoort ning tulemuseks on oivaliselt maitserohke ja värske suvesalat.

Valmistamise aeg
45 minutit
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 1 kg värskeid kartuleid
  2. soola
  3. 100 g võid
  4. 150 g rediseid
  5. murulauku
  6. 0,5 tl purustatud musta pipart
  7. 100 g punast kalamarja
  8. 1 dl hapukoort
Valmistamine
  1. Pese kartulid, kui vaja, kraabi puhtamaks, ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Vala keeduvesi ära ja auruta kartulid kuivaks.

  2. Vahepeal sulata või, lase vaikselt keema tõusta ja keeda madalal temperatuuril, kuni või muutub kuldpruuniks ja pähklilõhnaliseks, tõsta pott tulelt ära.

  3. Pese redised ja viiluta õhukeselt, haki murulauk peeneks. Pane kartulid vaagnale, lõika suuremad pooleks. Nirista võiga üle ning puista peale 0,5 tl purustatud pipart ja 0,5 tl soola. Tõsta kartulite vahele rediseviile ning lisa lusikaga ka kalamarja- ja hapukooreportsud. Puista peale hakitud murulauku ja söö kohe.