KEEDA NULLIST ISE! Kalafrikadellisupp köögiviljadega

Pille Enden, 10.09.2023

Ühe hea kalasupi tarvis tasub hankida terve valge lihaga kala- keskmine haug, luts või koha sobivad hästi. Siis saab sellest materjali nii puljongi keetmiseks kui frikadellide valmistamiseks. Supi keetmine võtab küll aega, aga oma keedetud puljongiga saab see ka imehea.

Valmistamise aeg
1 tund 35 minutit
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 1 keskmise valge kala pea, saba, luud ja nahk
  2. 1 sibul
  3. 0,5 juursellerit
  4. 3 terapipart
  5. 2 vürtsitera
  6. 2 loorberilehte
  7. 3 kartulit
  8. 1 porgand
  9. 200 g lillkapsast
  10. 2 dl puhastatud herneid
  11. 3 sl hapukoort
  12. 0,5 sidrunit
  13. veidi peterselli või murulauku
Kalafrikadellideks
  1. 1 keskmise kala fileed
  2. 2 viilu saia
  3. 50 g sulatatud võid
  4. 1 muna
  5. 2 sl vahukoort
  6. veidi sidruni mahla
  7. soola, pipart
Valmistamine
  1. Lõika kalal kõht lahti, eemalda sisikond ja lõpused. Pese kala puhtaks. Lõika ära pea, saba ja uimed. Lõika nahalt fileed ja eemalda luud.

  2. Pane potti kala pea, saba, uimed, nahk ja luud. Kalla peale nii palju vett, et kalatükid on kaetud ja kuumuta keemiseni. Eemalda vaht. Lisa kooritud sibul ( või soovi korral koorega, see annab ilusa värvi), seller, pipar, vürts ja loorber.

  3. Alanda pliidi kuumus väikeseks ja keeda nii, et vedelik õrnalt väreleb,  45-60 minutit. Kurna puljong läbi peene sõela. Pese pott puhtaks ja kalla puljong potti tagasi.

  4. Kuni puljong keeb, valmista frikadellisegu. Pane saiaviilud veega likku. Kui sai on pehme, pigista hästi kuivaks ja aja koos kalafileedega läbi hakklihamasina. Sega hulka sulavõi, muna ja vahukoor. Maitsesta soola, pipra ja natukese sidrunimahlaga.

  5. Koori kartulid ja porgandid ning lõika viiludeks. Pane potti ja keeda 5 minutit. Lisa õisikuteks tükeldatud lillkapsas ja herned ning  keeda veel 5 minutit.

  6. Nüüd vormi kalamassist väikesed frikadellid, pane supisse ja lase veel 5 minutit keeda. Timmi maitse soola, pipra ja  natukese sidrunimahlaga sobivaks. Puista peale peterselli.