KEEDA NULLIST ISE! Kalafrikadellisupp köögiviljadega
Pille Enden, 10.09.2023
Ühe hea kalasupi tarvis tasub hankida terve valge lihaga kala- keskmine haug, luts või koha sobivad hästi. Siis saab sellest materjali nii puljongi keetmiseks kui frikadellide valmistamiseks. Supi keetmine võtab küll aega, aga oma keedetud puljongiga saab see ka imehea.
- 1 keskmise valge kala pea, saba, luud ja nahk
- 1 sibul
- 0,5 juursellerit
- 3 terapipart
- 2 vürtsitera
- 2 loorberilehte
- 3 kartulit
- 1 porgand
- 200 g lillkapsast
- 2 dl puhastatud herneid
- 3 sl hapukoort
- 0,5 sidrunit
- veidi peterselli või murulauku
- 1 keskmise kala fileed
- 2 viilu saia
- 50 g sulatatud võid
- 1 muna
- 2 sl vahukoort
- veidi sidruni mahla
- soola, pipart
Lõika kalal kõht lahti, eemalda sisikond ja lõpused. Pese kala puhtaks. Lõika ära pea, saba ja uimed. Lõika nahalt fileed ja eemalda luud.
Pane potti kala pea, saba, uimed, nahk ja luud. Kalla peale nii palju vett, et kalatükid on kaetud ja kuumuta keemiseni. Eemalda vaht. Lisa kooritud sibul ( või soovi korral koorega, see annab ilusa värvi), seller, pipar, vürts ja loorber.
Alanda pliidi kuumus väikeseks ja keeda nii, et vedelik õrnalt väreleb, 45-60 minutit. Kurna puljong läbi peene sõela. Pese pott puhtaks ja kalla puljong potti tagasi.
Kuni puljong keeb, valmista frikadellisegu. Pane saiaviilud veega likku. Kui sai on pehme, pigista hästi kuivaks ja aja koos kalafileedega läbi hakklihamasina. Sega hulka sulavõi, muna ja vahukoor. Maitsesta soola, pipra ja natukese sidrunimahlaga.
Koori kartulid ja porgandid ning lõika viiludeks. Pane potti ja keeda 5 minutit. Lisa õisikuteks tükeldatud lillkapsas ja herned ning keeda veel 5 minutit.
Nüüd vormi kalamassist väikesed frikadellid, pane supisse ja lase veel 5 minutit keeda. Timmi maitse soola, pipra ja natukese sidrunimahlaga sobivaks. Puista peale peterselli.