PALJU HEAD MAITSET! Köögiviljasalat Poola moodi
Tiina Lebane, 27.08.2023
Köögivilju on selles salatis suisa seitse ehk kindlasti rohkem, kui meie harjumuspärases kartulisalatis. Lisaks rohkelt värskeid ürte ja keedetud mune ja mädarõikaga maitsestatud majoneesikastet. Salat sobib nii iseseisvaks roaks kui ka grillitud liha ja vorstide kõrvale
- 2 suuremat porgandit, kokku u 250 g
- 3 keskmist kartulit, kokku u 300 g
- 1 suurem pastinaak, u 230 g
- 2 sellerivart, kokku u 150 g
- 1 tl soola
- 150 g külmutatud herneid
- 1 roheline õun (Granny Smith)
- 2 marineeritud kurki
- 3 kõvaks keedetud muna
- 150 g majoneesi
- 1 sl mädarõigast
- 1 tl sinepit
- 0,5 dl hakitud peterselli
- 0,5 dl hakitud murulauku
- 2 sl hakitud tilli
- soola
- pipart
Koori porgandid, kartulid ja pastinaak ning lõika umbes 1 cm kuubikuteks. Haki sellerivarred samasugusteks tükkideks.
Kuumuta potis vett, lisa 1 tl soola ja vala kõigepealt potti porgand, lase keeda 5 minutit ja siis vala hulka ka ülejäänud köögiviljad. Lase keema tõusta ja keeda umbes 8 minutit, kuni köögiviljad on pehmemad. Vala sõelale nõrguma ja jahtuma. Lisa ka külmutatud herned, kuumade köögiviljade seas sulavad need kiiresti.
Koori õun ja lõika köögiviljadega sarnasteks tükkideks, haki marineeritud kurgid väikesteks tükikesteks ja sega õunaga. Haki 2 muna tükkideks.
Kastmeks sega majoneesi hulka mädarõigas, sinep ja hakitud ürdid ning maitsesta soola ja pipraga.