SELLE AASTA KARTULIHITT! Lömastatud kartulid hallitusjuustukastmega
Tiina Lebane, 27.08.2023
Selle aasta kartulihitt! Vali enam-vähem ühesuurused kartulid, keeda pehmeks ja mulju kahvliga puruks. Seejärel küpseta ahjus kuldseks ja krõbedaks. Kastmeks sobib hapukoore hulka midagi soolast, midagi värsket ja midagi vürtsikat, näiteks sinihallitusjuustu, värsket sellerit ja sriracha kastet. Või kasuta fantaasiat ja enda kapivarusid ning loo hoopis midagi muud.
- 1 kg väiksemaid kartuleid
- soola
- 3 sl õli
- soolahelbeid
- 1,5 dl hapukoort
- 100 g sinihallitusjuustu
- 2 sellerivart
- 1 tšilli, soovi korral
- 0,5 dl hakitud murulauku
- Sriracha kastet või ketšupit
Talvekartulid vajavad koorimist, suvised noored mugulad võib tugeva harjaga vee all hoolikalt puhtaks pesta. Keeda kartulid 1 tl soolaga maitsestatud vees pehmeks. Auruta ja lase veidi jahtuda.
Tõsta kartulid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja suru kergelt kahvliga puruks. Nirista peale õli ja puista natuke soolahelbeid. Kuumuta ahi 225 kraadini, tõsta plaat ahju keskmisele siinile ja küpseta kartuleid 15–20 minutit, kuni need on kuldsed ja krõbedad.
Vahepeal tegele kattega. Kastmeks murenda sinihallitusjuust hapukoore hulka. Haki sellerivarred väikesteks tükkideks, viiluta tšilli (kui kasutad) ja haki murulauk.
Tõsta kartulitele kastet, selleritükke ja tšilliviilusid ning hakitud murulauku. Nirista peale veidi ketšupit või sriracha kastet.