KÄISID SEENEL? KIIKA SIIA! Oa-kukeseenevorm
Pille Enden, 26.08.2023
Aedoad ja kukeseened või muud metsaseened, moodustavad ahjuvormis võrratu koosluse. Vormi sobib panna ka šampinjone, kui metsaseeni ei ole. Lisandiks võib pakkuda nii riisi, kartuleid kui makarone, aga ka lihtsalt pehmet krõbeda koorikuga saia.
- 400 g rohelisi või kollaseid aedube
- 4 sl võid
- 1 sibul
- 250 g värskeid metsaseeni
- 2 küüslauguküünt
- 1,5 sl nisujahu
- 3 dl piima
- 1 dl riivitud kõva juustu
- 3 sl röstitud sibulat
- soola
- musta pipart
Kuumuta ahi 175 kraadini. Lõika ubadel otsad ja tükelda lühemateks juppideks. Keeda soolakas vees 6 minutit. Kurna ja pane suurde kaussi.
Sulata pannil 2 sl võid. Poolita sibul, lõika viiludeks ja hauta võis 5 minutit. Lisa puhastatud ja tükeldatud seened ning prae veel 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Sega hulka hakitud küüslauk ja kuumuta veel 1 minut. Tõsta ubade juurde kaussi.
Sulata ülejäänud või pannil ja kuumuta jahu võis kuldseks. Klopi vähehaaval hulka piim, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta keemiseni ja keeda kuni kaste pakseneb, 3-4 minutit. Võta pliidilt ja sega ubade ning seentega.
Tõsta ahjuvormi ja küpseta 30 minutit kuni vorm on pealt kuldrpuun. Puista peale röstsibulat ja küpseta veel 5 minutit. Võta ahjust ja serveeri soojalt meelepärase lisandiga.