MÕNUS JA MAHLAKAS ROOG
Maks köögiviljamarinaadis
Pille Enden, 22.09.2023
Köögiviljamarinaadis maitsestunud maks tuleb mõnusalt mahlakas ja lisand köögivilja näol on ka kohe olemas. Oluline on vaid maksaviile mitte üle praadida, siis jäävad need vintsked. Roog sobib mekkimiseks nii soojalt kui külmalt. Seamaksa võiks eelnevalt pooleks tunniks piima sisse likku panna, see võtab mõrkja maitse ära.
- 600 g veise – või seamaksa
- 0,5 dl nisujahu
- 3 sl õli
- 3 porgandit
- 1 suur sibul
- 200 g juursellerit
- 3 küüslauguküünt
- 2 sl tomatipastat
- 6 dl köögiviljapuljongit või vett
- punt peterselli
- 3 sl õunaäädikat
- soola
- musta pipart
- 1,5 tl suhkrut
Eemalda maksalt kelmed ja sooned, lõika 1,5 cm viiludeks. Kasta viilud soola ja pipraga maitsestatud jahusse ja prae õlis 3-4 minutit kummaltki poolt. Tõsta pannilt ära.
Koori porgandid, sibul ja juurseller. Lõika sibul pooleks ja siis viiludeks, porgand ja juurseller ribadeks. Kuumuta õlis pannil sibulat, porgandit ja sellerit 4-5 minutit kuni on peaaegu pehmed. Lisa hakitud küüslauk ja kuumuta läbi.
Tõsta pannile tomatipasta ja kuumuta läbi. Kalla segule puljong või vesi ja hauta 2-3 minutit kuni ained on pehmed. Sega hulka hakitud petersell ning maitsesta õunaäädika, suhkru, soola ja pipraga.
Pane kaussi maksaviilud kihiti köögiviljadega. Kata ja lase jahtuda. Pane vähemalt 2 tunniks külmkappi maitsestuma.