MAITSETE ADVENDIKALENDER 4
Üks väike peen kalasupp
Tiina Lebane, 04.12.2023
Õrnalt fenkoli ja apelsiniga maitsestatud kalasuppi sobib nii valge kui punane kala või miks mitte mõlemad korraga. Fenkol keeb supis pehmeks ja pehmeneb ka tema iseloomulik aniisimaitse. Apelsini magus tsitrusemekk loob mõnusalt värske maitsepahvaku. Kõik see kokku saab tšillipastaga segatud hapukoorest nii rammu kui ka vürtsikust.
- 2 sibulat
- 2 sl õli
- 0,5 tl kurkumit
- 7 dl vett
- 400 g purustatud tomatit
- 3 dl valget veini
- 1 aedviljapuljongikuubik
- 2 tl suhkrut
- 1 apelsin
- 400 g kartulit
- 150 g fenkolit
- 400 g kalafileed (haug, tursk, lõhe)
- 1 dl apelsinist pressitud mahla
- soola
- pipart
- 1,5 dl hapukoort
- 1 tl punast tšillipastat
Koori sibulad ja haki peeneks. Kuumuta poti põhjas õlis klaasjaks. Lisa kurkum ja kuumuta segades 1 minut, tõsta pott tulelt. Vala potti vesi, purustatud tomat ja vein, lisa ka puljongikuubik, suhkur ja umbes poole apelsini riivitud koor.
Koori kartulid, tükelda ja lisa potti. Siiamaani võid supi eelmisel päeval valmis teha ja tõsta külmkappi, et järgmisel päeval supitegu lõpuni viia.
Kuumuta supp keema. Vahepeal lõika fenkol õhukesteks ribadeks ja lisa potti. Lase madalal kuumusel keeda umbes 10 minutit, kuni kartul ja fenkol on pehme. Samal ajal lõika kalafilee suupärasteks tükkideks ja lisa supile. Keeda veel 4-5 minutit. Lisa värskelt pressitud apelsinimahl, keeruta veskist pipart ja lisa maitse järgi soola.
Sega hapukoore hulka tšillipasta, võid seda ka rohkem panna, kui vürts meeldib. Tõsta supp taldrikutesse ja jaga punane hapukoor peale. Kõrvale sobib rukkileivaviil.