MAAILMA KÖÖK

MALAISIA: tervislik laksa

Ragne Värk, 12.10.2023

Soojendav supp mõjub alati kui kosutav kaisutus. Kergelt vürtsikas ja hooajale sobilikult rikkalike maitsetega laksa annab täiskõhutunde pikaks ajaks.

Gluteenivaba!

Valmistamise aeg
30 min
Kogus
3 portsjonit
  1. 1 sibul
  2. 2 küüslauguküünt
  3. 2 tl tšillit
  4. 0,5 paprikat
  5. 1 sidrunhein
  6. 2 sl hakitud ingverit
  7. 400 g kanakintsuliha
  8. 2 sl kalakastet
  9. 6 dl puljongit
  10. 250 ml kookospiima
  11. 50 g spinatilehti
  12. 1 sl pruuni suhkrut
  13. 100 g riisinuudleid
  14. soola, pipart
Serveerimiseks:
  1. laimisektoreid
  2. värsket koriandrit
  1. Haki sibul, küüslauguküüned, tšilli ja paprika. Koori ja tükelda sidrunheina alumine valge osa. Aja potis pisut õli kuumaks ja lisa sibul. Kuumuta läbi. Tõsta juurde küüslauguküüned, tšilli, paprika, sidrunhein ja ingver. Hoia keskmisel kuumusel, kuni sibul on klaasjas.

  2. Tükelda kanaliha väiksemaks ja tõsta potti. Maitsesta soola-pipraga. Pruunista mõni minut ja sega juurde kalakaste. Vala puljong, sega läbi ja lisa kookospiim. Lase keema tõusta ja hoia keskmisel kuumusel 5 minutit. Lisa segades spinatilehed. Maitsesta suhkru ja vajadusel soola-pipraga. Umbes neli minutit enne valmimise lõppu puista sisse riisinuudlid. Lase neil pehmeneda. Ongi valmis.

Mis see on?

Malaisia populaarset vürtsikat kookose-nuudlisuppi leiab teistestki Kagu-Aasia riikidest, sealhulgas Singapurist ja Indoneesiast. Rooga täiustab rikkalik ja aromaatne puljong. Laksa koosneb erinevat tüüpi nuudlitest, enamasti kasutatakse pakse riisinuudleid, nagu siinseski retseptis soovitatud on. Täienduseks lisatakse kana, krevette või kala.

Millega serveerida?

Iseseisva roana ei vajagi laksa miskit erilist kõrvale. Serveerimisel lisa värsket koriandrit ja üks-kaks laimisektorit, et iga sööja saaks soovi korral maitset timmida. Supp maitseb kõige paremini otse pliidilt võttes.

Nii saab ka! Millega asendada?

Sidrunhein on nime saanud tänu õrnale sidrunimaitsele ja -lõhnale. Koori vars ja eemalda kõik peale alumise söödava osa (selle pikkus on üldiselt 6–7 cm). Pealmine kiudjas osa söömiseks ei sobi, kuid annab hea meki puljongitele, suppidele, kalaroogadele. Kasuta sarnaselt loorberilehega, mille hiljem eemaldad. Sidrunhein passib ideaalselt kookospiimaroogadega. Väärt kraam ka linnuliha, kala, mereandide, kastmete ja marinaadide rikastamiseks. Kui sidrunheina ei leia, asenda üks pulk 0,5 tl riivitud sidrunikoorega. Lõpptulemus pole päris see, kuid aitab täita osa maitsest.

Kalakastet kasutatakse palju just Kagu-Aasia köökides ja laksa valmistamisel ära seda välja jäta. Kääritatud soolatud anšoovistest valmistatud kaste toob välja omapärase ja kergelt soolaka varjundi.

Nipid ja soovitused

  • Võrreldes kanafileega jääb kintsuliha lõpptulemusena palju mahlasem ja pehmem.

  • Kasuta klassikalist või kreemjat kookospiima. Lahja kookospiim selle supi valmistamiseks ei sobi.

  • Tšilli kogus oleneb sellest, kui vürtsikat suppi armastad. Lähtu oma maitsemeeltest.

  • Riisinuudlid murra enne lisamist pisut väiksemaks, nii on mugavam süüa.

  • Võid puljongi eelmisel päeval valmis teha. Järgmisel päeval soojendades lisa üksnes riisinuudlid. Sobiva paksuse saavutamiseks vala juurde puljongit või kookospiima.