KIRG INDIA TOIDU VASTU

Karri, raita, riisipuding ja lassi – need valmivad imelihtsalt!

Merilin Siimpoeg, 25.11.2023

Minu kirg India toidu vastu süttis alles mõni aasta tagasi, kui hakkasin vürtsikamaid toite armastama. Taipasin, kui palju mõjutavad vürtsid ka meeleolu. 

India köögi teebki eriliseks see, et seal kasutatakse peaaegu sadat vürtsi, levinumad neist on garam masala ja karri maitseainesegud. 

Garam masala segusse kuuluvad kardemon, kaneel ja nelk – neil vürtsidel arvatakse olevat keha soojendav toime. Karrisegu koosneb pipardest, ingverist, tšillist, kardemonist, koriandrist, muskaatpähklist, paprikast, kaneelist, sinepiseemnetest ja ilusat kollast värvi andvast kurkumist.

Läätse dhal ehk karri

Foto: Merilin Siimpoeg

4-5 portsjonit

Läätse dhal on üks lihtsamaid indiapäraseid roogasid. Mõnusalt soojendava panniroa sisse võib segada ka näiteks porgandit, paprikat või kõrvitsat.  

250 g musti või punaseid läätsesid

1 sibul

3–4 küüslauguküünt

oliiviõli

1,5 tl karripastat

1 sl hakitud ingverit

1 tl vürtsköömneid

1 tl kurkumit

400 ml kookospiima

300 ml köögiviljapuljongit

400 ml purustatud tomateid

1,5 tl soola

soovi korral 1,25 tl musta pipart

Serveerimiseks:

keedetud riisi

maitsestamata jogurtit

värsket koriandrit

Loputage läätsed sõelal jooksva vee all ja jätke nõrguma. Hakkige sibul ja küüslauk. Kuumutage pannil õli, lisage sibul ja küüslauk. Pange juurde ka karripasta, ingver, köömned ja kurkum, kuumutage paar minutit. Nüüd lisage pannile läätsed, kookospiim, puljong ja  purustatud tomatid. Laske 15–20 minutit podiseda, kuni läätsed on paisunud ja pehmed, vajadusel lisage natuke vedelikku. Maitsestage soola ja soovi korral pipraga. Serveerige maitsestamata jogurti ja värske koriandriga, seltsiks keedetud riis.

Nutikas on teha rohkem

Kui teha korraga suurem kogus, on ka järgmisel päeval töölt tulles kiirelt võtta.

Juustu-küüslaugunaan värske kurgi raitaga

Foto: Merilin Siimpoeg

10 portsjonit

Naani ehk lameleiba pakutakse Indias palju toidukaaslaseks, kuid olen avastanud, et seda on mõnus süüa ka snäkina näiteks kreemja hummuse seltsis. Serveerige kindlasti soojana, siis saate eriti maitsva elamuse! Raita on jogurtikaste, mida serveeritakse teravuse vähendamiseks ja maitsete võimendamiseks.

2 tl kuivpärmi

2 tl suhkrut

200 ml toasooja piima

200 ml maitsestamata jogurtit

4 sl õli

3 küüslauguküünt

500 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl soola

Täidis:

umbes 75 g riivitud mozzarella´t

40 g riivitud Parmesani või Forte juustu

Kurgi raita:

pool värsket pikka kurki

peotäis värsket koriandrit

250 ml maitsestamata jogurtit

0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid

1 tl suhkrut

soola

must pipart

soovi korral 1 küüslauguküüs

Segage kausis 45 ml toasooja vett, pärm ja suhkur. Laske 5 minutit seista, kuni pinnale kerkivad mullikesed. Segage juurde piim, jogurt, õli, hakitud küüslauk, jahu, küpsetuspulber ja sool. Segage, kuni tainas lööb käte küljest lahti. Kummutage tainas jahusele lauale ja sõtkuge jahuste kätega kolm minutit, kuni see muutub ühtlaseks. Tõstke tainas tagasi kaussi ja laske toatemperatuuril tund aega seista, kuni on kaks korda kõrgemaks kerkinud.

Vahepeal valmistage raita. Hakkige kurk ja koriander väikesteks tükkideks. Segage jogurti sisse kurgitükid, koriander, vürtsköömned, suhkur, sool ja pipar. Soovi korral lisage ka hakitud küüslauguküüs. Hoidke raitat külmkapis.

Jaotage nüüd tainas kümneks võrdseks osaks. Rullige need kergelt jahusel laual piklikeks tükkideks, tõstke iga tüki keskele mozzarella ja Parmesani tüüpi juust. Tõstke tainaääred keskele kokku ja veeretage käte vahel pallikesed. Vajutage tainapallikesed lamedamaks, nii et need oleksid umbes 15 cm pikkused. Praadige õlisel pannil mõlemalt poolt 2–3 minutit. Serveerige kuumalt koos külma raitakastmega!

Kui juustust ei hooli

Naanid tulevad head ja maitsvad ka ilma juustutäidiseta.

Saag aloo ehk spinati-kartulikarri

Foto: Merilin Siimpoeg

4 portsjonit

Saag aloo koosneb aromaatsete vürtside segus küpsetatud rohelistest lehtedest (saag) ja kartulist (aloo). See on lihtne ja odav argipäevaroog, mida serveeritakse riisi või sooja naaniga. Mulle meeldib kasutada beebispinatit, kuid sobib ka külmutatud. 

600–700 g väikseid kartuleid 

1 punane sibul

2 sl oliiviõli

pöidlasuurune jupp värsket ingverit

2 küüslauguküünt

1 tl jahvatatud köömneid

1 tl sinepiseemneid

1 tl jahvatatud koriandrit

1–2 tl karripulbrit

1 tl garam masala segu

400 ml purustatud tomateid

100 g beebispinatit

soola 

pipart

Serveerimiseks: 

keedetud riisi

Puhastage kartulid korralikult, kui neid pole vajadust koorida. Poolitage, suuremad lõigake neljaks ja keetke vees pehmeks. Hakkige sibul väikesteks tükkideks. Kuumutage pannil 1 sl õli ning tõstke juurde sibulatükid ja kartulid. Praadige 5–6 minutit, kuni sibul on klaasjas.

Lisage veel 1 sl õli ja lisage hakitud ingver ja küüslauk, köömned, sinepiseemned, koriander, karripulber ja garam masala. Kuumutage ja segage 4–5 minutit. Lisage nüüd ka purustatud tomatid ja laske tasasel tulel 10 minutit podiseda. Maitsestage soola-pipraga. Viimaks lisage spinat ja kuumutage kõik läbi. Serveerige rooga riisi või naani seltsis!

Vürtse tundub liiga palju?

Kohandage roog enda maitsemeele järgi sobivaks!

Riisipuding ehk kheer

Foto: Merilin Siimpoeg

4-6 portsjonit

Kheer, tuntud ka kui payasam on populaarne India puding, mida valmistatakse piimast, riisist ja suhkrust. Lisandiks sobivad pistaatsiapähklid, mandlid ja puuviljad.

500 ml kookospiima

0,25 tl soola

1 kaneelikaun

100 g pikateralist riisi

1 laimi koor

2 sl suhkrut

soovi korral 3-4 safraniniiti 

1 tl kardemoni

soovi korral pistaatsiapähkleid

Valage potti kookospiim ja 150 ml vett, lisage sool ja kaneelikaun. Laske keema ja kuumutage tasasel tulel 10 minutit. Eemaldage kaneelikaun. Valage segu suurele pannile, lisage riis ja riivitud laimikoor. Laske 30–40 minutit tasasel tulel podiseda, kuni riis on pehme. Kui puding jääb liiga kuiv, valage vahepeal kookospiima või vett juurde. Lisage ka suhkur, safran ja kardemon. 

Serveerige väikestes magustoidukaussides. Kaunistage laimikoore, safrani või pistaatsiapähklitega.

Taimne piim pole lemmik?

Pudingu võite valmistada ka lehmapiimaga. 

Mango-lassi

Foto: Merilin Siimpoeg

2 portsjonit

Lassi on traditsiooniline India jogurtijook, mis võib olla nii magus kui ka soolane. Üks populaarsemaid on mango-lassi, mis sobib nii kiireks hommikusöögiks kui ka värskendavaks vahepalaks. 

250 ml maitsestamata jogurtit

250 ml mangopüreed

0,5 tl jahvatatud kurkumit

0,5 tl jahvatatud kardemoni

Kaunistamiseks:

näpuotsatäis safranit

Segage koostisosad ja valage klaasidesse. Serveerides lisage joogile safranit.

Proovige ka teistmoodi

Lisage veidi roosivett ja veelgi rikkalikumalt vürtse!