LUKSUST ARGIPÄEVA! Kreemsupp porru ja sidrunilõhega
Tiina Lebane, 27.11.2023
Luksuslik ja rikkaliku maitsega supp valmib õigupoolest üpris argistest köögiviljadest, kartulist, juursellerist ja porrust. Sidruniga maitsestatud lõhetükid ja porru küpsevad pannil parajalt läbi ja on väga maitsev lisand sametise supi peal.
- 250 g juursellerit
- 2 kartulit, kokku 150 g
- 2 sibulat
- 2 küüslauguküünt
- 1 porru, u 300 g
- 15 g võid
- 1 tl soola
- 0,5 tl pipart
- 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
- 1,5 dl valget veini
- 5 dl köögiviljapuljongit
- 400 g lõhefileed
- 0,5 tk sidrunit
- 1 sl oliiviõli
- 3 dl vahukoort
Koori juurseller ja kartulid, lõika kuubikuteks. Puhasta sibulad ja küüslaugud, haki jämedalt. Pese porru hoolikalt puhtaks, lõika pooleks ning viiluta roheline ja valge osa eraldi.
Sulata poti põhjas õli, vala potti seller, kartul, sibul, küüslauk ja porru roheline osa ning kuumuta segades umbes 5 minutit. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga, sega läbi. Vala peale vein ja keeda ilma kaaneta, kuni pool vedelikust on aurustunud. Lisa potti puljong, lase supil keema tõusta ja keeda umbes 15 minutit, kuni kõik köögiviljad on pehmed.
Kuni supp keeb, lõika lõhefilee väikesteks, umbes 2 cm kuubikuteks. Riivi sidruni koor. Vala pannile õli, kalatükid, riivitud sidrunikoor ja porru valge osa ning kuumuta keskmisel tulel 8-10 minutit. Selle aja jooksul on ka supikraam pehmeks keenud. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.
Püreesta supp nuimkseriga. Tõsta pott tagasi pliidile ja vala hulka vahukoor. Kuumuta keemiseni ja tõsta kohe pott pliidilt ära. Kontrolli maitset ja kui vaja, lisa maitseaineid.
Tõsta suppi soojadesse supitaldrikutesse ja jaga kala-porrusegu peale. Soovi korral lisa värsket tilli.