LIHTSALT JA MAITSVALT
Tatrapuder nagu risoto
Tiina Lebane, 08.11.2023
Tatraputru võib keeta nagu risototki – lisades kuuma vedelikku osade kaupa ja lastes sellel aegamööda tatrateradesse imenduda. Sel moel on tulemuseks mõnusalt mahlane, samas sõre puder. Lisandiks pudru peale sobivad erinevad köögiviljad, aga ka näiteks grillkanatükid.
- 2,5 dl tatart
- 9 dl aedviljapuljongit
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 2 porgandit
- 2 varsselleri vart
- 2 sl oliiviõli
- 0,5 dl valget veini
- soola
- musta pipart
- sidrunimahla, soovi korral
- 1 suvikõrvits
- 0,5 tl sidrunipipart
- 100 g külmutatud herneid, soovi korral
Vala tatar sõelale ja loputa jooksva vee all, jäta nõrguma. Valmista puljong keevast veest ja puljongikuubikust, hoia soojas.
Koori sibul ja küüslauk, haki peeneks. Koori porgandid ja haki väikesteks tükkideks. Puhasta sellerivarred ja lõika porgandiga sarnasteks tükkideks. Kuumuta poti põhjas õlis sibul klaasjaks, lisa küüslauk ja kuumuta segades minuti jagu. Lisa potti porgand ja seller ning kuumuta paar minutit. Lisa nõrutatud tatar ja kuumuta segades mõned minutid, kuni hakkad tugevat tatraaroomi tundma. Lisa potti vein ja lase keema tõusta, sega vahepeal.
Nüüd hakka lisama kuuma puljongit osade kaupa, esimene portsjon võib olla suurem, umbes 3 dl. Kuumuta ilma kaaneta ja sageli segades. Kui vedelik on imendunud, lisa puljongit umbes detsiliitri kaupa, kuni tatar on pehme. Kui kõike puljongit ära ei kasuta, siis hoia see mõne järgmise roa jaoks alles.
Vahepeal lõika suvikõrvits õhukesteks viiludeks ja prae pannil kergelt üle. Maitsesta sidrunipipraga. Kui soovid, lisa pannile ka külmutatud herneid ja keeruta kuumal pannil paar minutit.
Kui tatar on sobivalt pehmeks keenud, lisa maitse järgi soola ja pipart. Natuke sidrunimahla tõstab kõiki maitseid. Tõsta tatar taldrikule ja aseta pannilt peale suvikõrvitsaid (ja herneid). Söö kohe.