TOITEV JA RIKKALIK
Ahjus küpsenud asuu
Pille Enden, 12.11.2023
Tavaliselt pannil valmiv tatari köögist pärinev liharoog praekartulite ja soolakurgiga valmib hoopis mugavamalt ahjus. Siin saab kõik ained korraga vormi panna ja üheskoos valmis küpsetada. Küpsemisaeg on küll üsna pikk, aga tulemuseks on tõeliselt toitev ja rikkalik roog.
- 4 suurt kartulit
- 600 g veiseliha
- õli praadimiseks ja vormi määrimiseks
- 2 sibulat
- 100 g šampinjone
- 3 küüslauguküünt
- 4 sl tomatipastat
- 1,5 sl adžikat
- 4 dl vett
- 2 hapu- või marineeritud kurki
- 2 sl hakitud peterselli
- 2 dl vahukoort
- soola
- musta pipart
Kuumuta ahi 175 kraadini. Koori kartulid, poolita ja lõika 2-3 mm paksusteks viiludeks. Lao õliga määritud ahjuvormi põhja ja riputa peale soola. Lõika liha peenikesteks 5 mm ribadeks, pruunista 2-3 jaos kuumal pannil õlis ja tõsta pannilt ära. Koori sibulad ja lõika poolratasteks, viiluta seened ja haki küüslauk.
Kuumuta pannil õlis sibulat 3-4 minutit, lisa seened ja küüslauk ning kuumuta veel 2 minutit. Tõsta liha pannile tagasi, lisa tomatipasta ja adžika ning kuumuta läbi. Lisa vesi ja peeneteks ribadeks lõigatud hapukurgid ning kuumuta veelkord läbi. Maitsesta soola ja pipraga.
Kalla segu ahjuvormi ja puista peale petersell. Kata vorm fooliumiga, pane ahju ja küpseta 1,5 tundi. Vala vormi vahukoor ja lase katmata veel 7-10 minutit ahjus küpseda. Võta ahjust ja lase 10 minutit seista.