MAAILMA KÖÖK

HIINA

Ragne Värk, 15.11.2023

Kui soovid lähedasi üllatada põneva tänavatoiduga, on kohev, pehme, täidisest punnis ja kergelt magus aurutatud kukkel imeline valik.

Bao rebitud sealiha ja trühvlimajoneesiga

Valmistamise aeg
1 tund 30 minutit
Kogus
13 portsjonit
Kukkel
  1. 325 g nisujahu
  2. 100 g maisitärklist
  3. 2 sl suhkrut
  4. 0,5 tl soola
  5. 1 tl kuivpärmi
  6. 2 tl küpsetuspulbrit
  7. 2 dl sooja vett (umbes 38kraadist)
  8. 60 g sulavõid (sulatatuna)
  9. 2 sl õli määrimiseks
  1. Sega kuivained omavahel. Lisa vesi ja või ning sega tainaks. Sõtku kätega, kuni see on pehme ja ühtlane. Vajadusel lisa pisut vett, et tainas oleks lihtsalt töödeldav.

  2. Kergita soojas, kuni see on kahekordistunud. Kerkinud tainas sõtku korralikult läbi ja rulli jahusel pinnal kuni 1 cm paksuseks. Lõika ümmarguse vormiga (Ø 8 cm) välja tainakettad. Kasuta ära kogu tainas. Määri kergelt õliga, et kuklitasku haakumist vältida.

  3. Voldi ringid poolkuukujuliseks nii, et õline pool jääb sisse. Tõsta need küpsetuspaberist lõigatud ruudukestele. Rulli tainarulliga kergelt üle, kuid mitte üle avatud poole. Lase soojas kerkida veel umbes 30 minutit.

  4. Tõsta bambusauruti veega täidetud potile ja kuumuta vesi keemiseni. Täida veega ⅔ potist, vesi ei tohi ulatuda aurutini. Tõsta kuklid koos küpsetuspaberiga aurutisse ja hoia neid kaane all 10–12 minutit ehk seni, kuni need on õhulised ja küpsed.

  5. Vesi peab küpsemise ajal kogu aeg aurama. Serveeri sooje kukleid koos täidisega ja söö kohe.

Vahele
  1. 75 g majoneesi
  2. 2 sl Kreeka jogurtit
  3. 0,5 tl trühvliõli
  4. 0,5 marineeritud kurki
  5. soola, pipart, suhkrut
  6. rebitud sealiha (umbes 50 g iga bao vahele)
  7. värsket kurki
  1. Sega kokku majonees, jogurt, trühvliõli, peeneks hakitud marineeritud kurk ja maitsesta. Pane valminud kastet aurutatud bao vahele. Ribasta värske kurk lõikuriga või viiluta ja tõsta sobiv kogus kuklisse.

Peale
  1. seesamiseemneid
  2. palsamikreemi
Kaste
  1. 2 sl teriyaki kastet
  2. 2 sl mahedat sojakastet
  3. 2 tl mett
  4. 1 tl sidrunist pressitud mahla
  1. Sega omavahel kastmeained ja pisut rebitud liha. Lisa samuti kukli vahele. Nirista peale palsamikreemi ja raputa üle seesamiseemnetega.

Mis see on?

Hiina köögist pärit ümarad kuklid on kerged ja kohevad. Neid sobib kasutada hommikusöögiks, tänava- ja piknikutoiduks, lihtsaks lõuna- või õhtusöögiks ja külaliste kostitamiseks. Baosid küpsetatakse alati auruga.

Tänu aurutamisele on lõpptulemuseks pehme, värvuselt kahvatuvalge ja ühtlaselt küpsenud saiake.

Millega serveerida?

Traditsiooniliselt täidetakse kuklid sealihaga, kuid üha rohkem kohtab mitmekesisust. Kuna bao on tavapärasest kuklist veidi magusam, kasuta täidiseid, mis aitavad maitseid tasakaalustada. Vali, mida iganes soovid: rebitud sealiha, (krõbe)kana või kala, pikalt küpsenud veiseliha, marineeritud köögiviljad, seened, kimchi. Täienduseks lisa krõmpsuvat kurki, wakame-vetika salatit või muud.

Nii saab ka!

Baosid saad väga edukalt peale aurutamist külmutada, kuid need peavad enne kindlasti maha jahtuma. Kasutamisel sulata kuklid ja soojenda neid mõni minut bambusaurutis.

Tihti valmistatakse põhitainas maisitärkliseta, kuid just tärklis annab tainale pehmust ja siidisust.

Kuklite valmistamiseks vajad spetsiaalset bambusaurutit, kuid asja ajab ära ka tavaline auruti või aurutusrest. Bambusauruteid müüakse kodu- ja köögitarvete poes. Lisaks baodele võid seal valmistada köögivilju ja mereande.

Bao kuklid bambusaurutis
Foto: Ragne Värk

Soovitused ja faktid:

  • Ära asenda kuivpärmi presspärmiga.

  • Taina valmistamisel peab olema vesi pisut soojem kui käesoe, et kuivpärm saaks edukalt toimima hakata.

  • Tainast tehes lisa jahu ettevaatlikult jaohaaval. Kui paned seda liialt palju, on lõpptulemuseks kummine kukkel.

  • Kiiremaks kergitamiseks hoia tainast ahjus soovitavalt 40–50 kraadi juures 30–45 min.

  • Täidetud baod söö kohe.