MAITSETE ADVENDIKALENDER 1
Ahjupart õunte ja mustade ploomidega
Pille Enden, 01.12.2023
Krõbeda naha ja mahlase lihaga koos õunte ning ploomidega küpsenud part on hõrk maitsekombinatsioon soolasest, magusast ja hapust. Linnu kõrvale passib pakkuda röstitud köögivilju, riisi, kartulipüreed või ka lihtsalt värsket salatit. Sel ajal kui lind on ahjus, jõuab valmis keeta ka kastme. Külmutatud lind tuleks külmkappi sulama tõsta juba eelmisel päeval.
- 2,5 kg jahutatud või külmutatud part
- 2 õuna
- 200 g kuivatatud musti ploome
- 3 tüümianioksa
- soola
- musta pipart
Kuumuta ahi 140 kraadini. Tupsuta part majapidamispaberiga kuivaks. Hõõru seest ja väljast soola ning pipraga sisse. Lõika õunad suurteks tükkideks. Täida pardi kõhuõõs õunte, ploomide ja tüümianiokstega. Sule kõhuõõs nööri või tikkudega.
Tõsta lind ahjuvormi rinnapool üleval. Küpseta 3 tundi. Aeg-ajalt kasta küpsemise ajal eraldunud rasvaga. Kui nahk ei ole küpsemise lõpuks piisavalt krõbe, siis keera ahju temperatuur 220 kraadile ja küpseta veel 7-8 minutit.
Võta ahjust ja lase 15 minutit seista, enne kui lahti lõikad.
- 1 sibul
- 1 küüslauguküüs
- 1 porgand
- 1 sellerivars
- 1 sl võid
- 2 tüümianioksa
- 3 dl kuiva punast veini
- 2 sl Dijoni sinepit
- 1,5 sl punase või musta sõstra želeed
- 1,5 sl palsamiäädikat
- 1 sl tomatipüreed
- 4 dl köögiviljapuljongit
- 2 dl köögikoort
- 2 tl worcesteri kastet
- 2 tl maisitärklist, soovi korral
- soola
- musta pipart
Kastme valmistamiseks haki sibul, küüslauk, porgand ja seller. Prae võis mõni minutit kuni köögiviljad on kuldpruunid, lisa siis tüümianioksad ja kuumuta veel 1 minut. Kalla juurde vein ja keeda kuni maht väheneb poole võrra, 5-7 minutit.
Lisa ülejäänud ained, va maisitärklis, ning keeda kaane all 30 minutit, kuni kaste pakseneb. Kurna ja kalla potti tagasi. Kui soovid veelgi paksemat kastet, sega maisitärklis vähese külma veega, lisa kastmesse ja kuumuta kuni see pakseneb. Maitsesta veel kui vaja. Serveeri pardi juurde.