NÄDALA KOOK

Kihilised kohupiimakoogiruudud

Tiina Lebane, 24.11.2023

Ahvatlevaid kihte on selles koogis mitu: pehme biskviit, kreemjas kohupiimatäidis ja apelsinimekiga krõbe purutainas. Üsnagi töömahuka retsepti järgi valmib oivaline kook, aga vahel ju võibki koogi jaoks pisut rohkem aega võtta. Valmista kindlasti päev varem, siis jõuavad kihid paremini imbuda. Apelsinisuhkru asemel võid muidugi kasutada ka tavalist suhkrut ja lisada maitset apelsini koort hulka riivides.

Valmistamise aeg
40 minutit + u 25 minutit ahjus + vähemalt 4 tundi külmas
Kogus
15 portsjonit
Purutainas
  1. 2 dl nisujahu
  2. 1,5 dl kaerahelbeid
  3. 3 pk apelsinisuhkrut, kokku 30 g
  4. 0,5 dl suhkrut
  5. näpuotsaga soola
  6. 80 g külma võid
Valmistamine
  1. Alusta purutaina tegemisest. Mõõda kuivained kaussi ja lisa tükeldatud külm või. Haki noaga puruseks seguks. Kata kauss toidukilega ja tõsta külmkappi ootele.

Biskviittainas
  1. 4 muna (M)
  2. 1,5 dl suhkrut
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 1 apelsin
  5. 1 dl nisujahu
  6. 1,5 dl mandlijahu
  7. 1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine
  1. Biskviittaina tegemiseks pane kaussi munad, mõlemad suhkrud ja 2 sl külma vett ning mikserda kreemjaks vahuks. Pese ja kuivata apelsin. Riivi koor, tõsta apelsin kõrvale (mahla on hiljem vaja želatiini sulatamiseks). Sega teises kausis kokku mõlemad jahud, küpsetuspulber ja apelsinikoor, lisa õrnalt segades munavahule. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja silu ühtlaselt laiali. Jälgi, et servades oleks tainakiht sama paks kui plaadi keskel. Küpseta 200 kraadi juures keskmisel siinil 12-14 minutit. Tõsta restile jahtuma.

Täidis
  1. 4 želatiinilehte
  2. 400 g kohupiima
  3. 400 g maitsestamata toorjuustu
  4. 1,5 dl suhkrut
  5. 1 tl vanillisuhkrut
  6. 3 dl vahukoort
  7. 0,5 tl kaneeli
Valmistamine
  1. Täidise jaoks pane želatiin vee sisse paisuma. Tõsta kohupiim ja toorjuust kaussi, lisa suhkrud, vahukoor ja kaneel ning mikserda ühtlaseks kreemiks. Pigista poolest apelsinist mahl väikesesse kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Pigista želatiinilehed kuivemaks, tõsta kuuma mahla sisse ja sulata segades. Nirista vedelik täidise hulka, samal ajal hoolikalt segades. Tõsta täidis külmkappi 10-15 minutiks või kuni segades tunned, et želatiin hakkab tarduma.

  2. Puista purutainas ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures keskmisel siinil umbes 15 minutit, vahepeal sega. Tõsta jahtuma.

  3. Lõika biskviittainas kaheks võrdseks pooleks. Tõsta üks pool koos küpsetuspaberil sobiva suurusega ahjuvormi, määri peale pool täidisest. Tõsta täidisele teine biskviit ja kata ülejäänud täidisega. Tõsta kook külmkappi vähemalt 4 tunniks või järgmise päevani. Puista peale jahtunud purutainas, surudes seda kergelt täidisesse, siis ei pudise see lõigates maha. Lõika kook tükkideks ja kui soovid, puista serveerides peale natuke riivitud apelsinikoort.