TEE ISE PIPARKOOGITAINAST! Ragne Värk õpetab tegema klassikalist ja munavaba versiooni ning vürtsikaid jõuluküpsiseid

Ragne Värk, 30.11.2023

Pühapäeval on 1. advent. Nüüd on paslik jõululõhn tubadesse lasta ning omatehtud tainast piparkooke küpsetada. See valmib palju lihtsamalt, kui arvatagi oskad, lisaboonusena koosneb vaid enda valitud toorainetest ning on vaba igasugustest E-ainetest.

Klassikaline piparkoogitainas

Foto: Ragne Värk

Selle retsepti järgi valmivad kõige tavalisemad piparkoogid. Et tainal on omapärane võime seistes aina paremaks muutuda, võid selle juba varakult külmkappi valmis teha ja seejärel sobival ajal piparkookide küpsetamiseks kasutada.

Valmistamise aeg
30 min + maitsestumisaeg külmkapis
u 1,5 kg piparkoogitainast
  1. 2 dl tumedat siirupit
  2. 2 dl suhkrut
  3. 3 sl piparkoogimaitseainet
  4. 250 g võid
  5. 2 muna
  6. 650 g nisujahu
  7. 2 tl söögisoodat
  1. Kuumuta siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega potis keemiseni. Lisa tükeldatud või, sega läbi ja tõsta pott jahtuma. Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega kokku jahu ja sooda ning lisa vähehaaval siirupi-võisegule. Sõtku tainas läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt 3 tundi külmkapis.

  2. Seejärel valmista tainast piparkoogid, küpsetades neid 180 kraadi juures kuni valmimiseni.

Munavaba piparkoogitainas

Foto: Ragne Värk

Oliivõliga, kuid muna ja valge suhkruta valmistatud piparkoogitainas maitseb lõpptulemusena meeldivalt vürtsiselt ja rikkalikult.

Valmistamise aeg
10 min + maitsestumisaeg külmkapis
u 450 g piprkoogitainast
  1. 2 dl nisujahu
  2. 1 dl mandlijahu
  3. 1 tl küpsetuspulbrit
  4. 3 tl piparkoogimaitseainet
  5. 2 sl kakaopulbrit
  6. näpuotsatäis soola
  7. 100 g vedelat mett
  8. 50 g oliiviõli
  9. 100 g hapukoort
  1. Sega kuivained omavahel, lisa ülejäänud ained ja sega kõik ühtlaseks tainaks. Väldi üleliigset segamist. Pane tainas tunnikeseks külmkappi tahenema ja maitsestuma.

  2. Seejärel rulli tainas laual u 5 mm paksuseks (või veidi paksemaks) ning vormi sellest piparkoogid. Küpseta 180 kraadi juures 7–10 minutit.

  3. Laktoosivabade küpsiste tegemiseks kasuta laktoosivaba hapukoort.

Saksa jõuluküpsised

Foto: Ragne Värk

Traditsioonilised kergelt vürtsikad Saksa jõuluküpsised on pontsakad, pehmed ja kaetud magushapuka suhkruglasuuriga.

Valmistamise aeg
20 min
u 825 g piparkoogitainast
  1. 175 g mett
  2. 175 g pruuni suhkrut (Demerara või Muscovado)
  3. 50 g võid
  4. 1 tl sidruni riivitud koort
  5. 1 tl apelsini riivitud koort
  6. 2 muna
  7. 225 g nisujahu
  8. 100 g kookosjahu
  9. 1 tl küpsetuspulbrit
  10. 1 tl ingveripulbrit
  11. 1 tl kardemoni
  12. 2 tl kaneeli
  13. 0,5 tl soodat
  14. 0,5 tl soola
  15. 0,5 tl musta pipart
Glasuur:
  1. 100 g tuhksuhkrut
  2. sidrunist pressitud mahla
  1. Pane mesi koos suhkruga potti ja kuumuta suhkru sulamiseni. Lisa või tükid ja tsitrusekoored ning sega või sulamiseni. Lisa munad. Sega kuivained omavahel ja lisa segades suhkrusegule. Sõtku, kuni tainas on ühtlane. Kui tainas jääb käte külge ja pole rullitav, lisa vajadusel pisut jahu.

  2. Rulli tainas jahusel pinnal 1 cm paksuseks ning lõika piparkoogivormiga kujud välja. Küpseta 180 kraadi juures 12–15 minutit. Lase jahtuda.

  3. Glasuuri valmistamiseks pane tuhksuhkur kaussi. Lisa sidrunimahla nii, et saaksid pehme glasuuri, mis ei oleks liialt voolav. Kata sellega piparkoogid.