TEE ENNE PÜHI VALMIS! Keeks toob jõulud tuppa
Merilin Siimpoeg, 18.12.2023
Imemaitsva traditsioonilise jõulukeeksi peaks valmis tegema nädal või kaks enne jõuluõhtut. Peale mõnda aega jahedas hoidmist ja aeg-ajalt niisutamist maitseb see eriliselt mahlaselt ja tekitab mõnusa pühadetunde.
Tummine jõulukeeks
12 viilu
300 g kuivatatud puuvilju
250 ml rummi või Vana Tallinna likööri
250 g võid
100 g suhkrut
100 g fariinsuhkrut
4 muna
300 g nisujahu
1,5 tl piparkoogimaitseainet
1 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
300 g pähkleid
Katteks:
75 g valget šokolaadi
2 sl koort või piima
kookoshelbeid
värsket rosmariini
jõhvikaid
Tükeldage kuivatatud puuviljad ja kallake üle rummiga. Jätke ööseks või vähemalt 3-4 tunniks maitsestuma. Vahustage toasoe või ja suhkrud. Lisage ükshaaval vahustades munad. Segage omavahel jahu, piparkoogimaitseaine, sool ja küpsetuspulber ning lisage võivahu hulka. Lisage ka alkoholis leotatud puuviljad ja hakitud pähklid. Segage ühtlaseks tainaks.
Tõstke tainas võitatud keeksivormi ja küpsetage 175kraadises ahjus 50–55 minutit. Laske jahtuda ja eemaldage vormist. Mässige jahtunud keeks fooliumisse ja jätke 1-2 nädalaks maitsestuma kohta, kus temperatuur on 12-13 kraadi.
Serveerimise päeval kaunistage keeks. Kuumutage koor väikeses potis keemiseni, tõstke kõrvale. Pange hulka hakitud šokolaad ja segage, kuni on sulanud. Niristage keeksile katteks. Puistake peale kookoshelbeid, rosmariinioksi ja jõhvikaid.
Millised kuivatatud puuviljad?
Keeksi sisse sobivad kõige paremini jõhvikas, aprikoos, viigimari ja rosin, kuid katsetage ka teistega!