NÄDALA KOOK
Tagurpidi kirsikook
Pille Enden, 02.12.2023
Eriliselt mahlane ja šokolaadise mekiga kook valmib üsnagi lihtsalt. Kooki on mugav valmistada külmutatud kivideta kirssidest, aga neid peaks veidike sulatama ja eralduva mahla nõrutama, et kook ei jääks liiga vedel. Ahjusoe kook maitseb hea vanillijäätisega.
- 400 g külmutatud kivideta kirsse
- 0,75 dl suhkrut
- 2 tl maisitärklist
Lase kirssidel 15-20 minutit sõelal sulada ja vedelikul ära nõrguda.
Sega suhkur ja maisitärklis esmalt omavahel ning siis kirssidega.
Kata 20 cm vorm (mitte lahtikäiv) küpsetuspaberiga, määri võiga ja puista üle 1 sl jahu ning 1 sl kakaopulbriga. Laota kirsid ühtlaselt vormi põhja.
- 2 muna
- 2 dl suhkrut
- 1 dl hapupiima
- 1 dl musta kohvi
- 0,5 dl rapsiõli
- 0,5 tl vanilliekstrakti
- 2,5 dl + 1 sl nisujahu
- 0,75 dl+ 1 sl kakaopulbrit
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl soodat
- 0,25 tl soola
- võid vormi määrimiseks
- serveerimiseks jäätist või vahukoort
Mikserda munad suhkruga lahti, sega hulka hapupiim, kohv,õli ja vanilliekstrakt.
Sega omavahel jahu, 0,75 dl kakaod, küpsetuspulber, sooda ja sool. Klopi kuivained vedalate ainete hulka ja sega kuni tainas on ühtlane.Vala ühtlaselt kirssidele.
Küpseta 175 kraadises ahjus 40-45 minutit. Proovi küpsust tikuga, kui sissetorgatud tikk on välja võttes puhas, siis on kook küps.
Võta ahjust, lase 5 minutit jahtuda ja kummuta taldrikule. Serveeri soojalt või külmalt, jäätise või vahustatud koorega.