TAIMNE TEISIPÄEV

Kaneeli-rosinakringel

Taimne Teisipäev, 28.11.2023

See magusate rosinatega pikitud ja šokolaadikattega kringel on imeline küpsetis, mis täidab kodu magusa kaneelilõhnaga ning sobib igaks pidupäevaks lauale.

Eeltaigen
  1. 250 ml taimset piima
  2. 150 g nisujahu
  3. 20 g suhkrut
  4. 6 g kuivpärmi
  1. Valmista eeltaigen, segades kokku nisujahu, suhkur ja kuivpärm suurde kaussi. (6g kuivpärmi võrdub selles retseptis 25 g presspärmile)

  2. Soojenda piim käesoojaks ja lisa see kuivainetele. Piim ei tohi olla tuline, sest siis ei hakka pärm kerkima.

  3. Lase taignal 15 minutit soojas kerkida.

Taigen
  1. 300 g nisujahu
  2. 70 g suhkrut
  3. 2 g soola
  4. 2 g kardemoni
  5. 80 g taimset margariini või taimset võid (nt Vioblock)
  1. Pärast 15 minutit lisa taignale 300 g nisujahu, 70 g suhkrut, sool ja kardemon.

  2. Lisa pidevalt sõtkudes ka margariin/või.

  3. Sõtku kuni tainas on ühtlane ja tuleb kausi ning käte küljest lahti.

  4. Lase soojas kohas vähemalt tund aega kerkida.

Täidis
  1. 80 g taimset margariini või taimset võid (nt Vioblock)
  2. 90 g fariinsuhkrut
  3. 10 g kaneeli
  4. 200 g rosinaid
Šokolaadikate
  1. 50 ml taimset piima
  2. 100 g tumedat šokolaadi (nt 56% Kalevi tume šokolaad)
  1. Pane rosinad vette likku ja lase natuke seista. Kalla rosinad sõelale ja loputa puhta veega.

  2. Täidise jaoks sega kokku toasoe margariin/taimne või, fariinsuhkur ja kaneel.

  3. Kui tainas on kerkinud, siis kalluta ta jahusele lauale.

  4. Rulli tainas ühtlaseks ristkülikuks.

  5. Määri kringlile täidis ja laota taignale ka rosinad

  6. Rulli taigen kokku.

  7. Lõika terava noaga kringel pikkupidi pooleks ja punu tainaribad kokku ning keera ringiks.

  8. Tõsta kringel ahjuplaadile ja lase 20-30 minutit kerkida.

  9. Määri kringel taimse piimaga.

  10. Küpseta kringlit 180-200 kraadi juures 25-30 minutit.

  11. Šokolaadikatte jaoks soojenda veevannil 50 ml taimset piima koos 100 g tumeda šokolaadiga. Kui šokolaad on taimses piimas piisavalt sulanud, siis võtta vesivannilt ja sega kokku.

  12. Määri šokolaadikate jahtunud kringlile ja naudi!

  13. Nipp! Kringlile ilusa läike andmiseks võid kringlit määrida pärast ahjust väljavõtmist ka aprikoosimoosi või hoopis kollase ploomimoosiga