NÄDALA KOOK
Päkapikumütsitort
Tiina Lebane, 18.12.2023
„Meil on päkapikud käinud, aga mina neid ei näinud“ – ütleb tuntud jõulusalm. Küll aga jääb päkapikkudest maha hulk mütse ja veel kus – tordi peal! Klassikalise kohupiima-vahukooretäidisega tort on mahe ja kerge ja seepärast hea magustoit rikkaliku jõululõuna lõpetuseks. Punase tarretise võid valmistada nii mõnest punasest mahlast kui ka meelepärasest alkoholivabast glögist. Päkapikumütsid saad vormida punase toiduvärviga värvitud martsipanimassist.
- 100 g või
- 200 g piparkooke
- 8 želatiinilehte
- 500 g kohupiima
- 2 dl suhkrut
- 1 sidrun
- 4 dl vahukoort
- 2 tl vanillisuhkrut
- 2 dl jõhvikmahla või punast glögi
- 2 dl tarretisesuhkrut
Sulata või. Purusta piparkoogid ning sega sulavõiga läbi. Vooderda 22 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Suru küpsisetainas ühtlaselt vormi põhja ja tõsta täidise tegemise ajaks külmkappi.
Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Sega kohupiima hulka suhkur ja sidrunist pressitud mahl. Kuumuta 0,5 dl vett keema ja sulata selles želatiin. Vala vedel želatiin peene nirena ja kogu aeg segades kohupiima hulka. Vahusta vahukoor 2 tl vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Sega vahukoor osade kaupa kohupiimasegu hulka, vala täidis vormi ja silu ühtlaseks. Tõsta tort vähemalt 2 tunniks külmkappi tarduma.
Kuumuta glögi või mahl keema, lisa tarretisesuhkur vähehaaval ja pidevalt segades ning keeda 2-3 minutit. Tõsta pliidilt ära jahtuma. Kui vedelik hakkab paksemaks muutuma, vala tordi peale ja silu ühtlaselt laiali. Tõsta tort veel 1 tunniks külmkappi.
- 100 g martsipanimassi
- punast toiduvärvi
- 1 dl vahukoort
Mütside tegemiseks haki martsipan tuhksuhkruga läbi ja lisa meelepärane kogus punast toiduvärvi. Sõtku mass käega ühtlaseks.
Jaga mass 12 osaks, vormi peopesa vahel pallikesteks ja edasi sõrmedega püstise või veidi viltuse otsaga „mütsideks“. Vahusta 1 dl vahukoort.
Tõsta lusikaga 12 valget pesa punasele tarretisele, aseta „mütsike“ pesale ja säti vahukoorest „tutt“ otsa.