MAITSETE ADVENDIKALENDER 12
Viineripirukad vesikringlitainas
Tiina Lebane, 12.12.2023
Keedetud ja küpsetatud väikesed suupistepirukad sobivad pühadelauale eelroaks, aga ka näiteks pikal vana-aastaõhtul on neid mõnus pärast rikkalikku õhtusööki vahuveini kõrvale ampsata. Soodavees läbikeetmise tulemusel tekib piruka pinnale õrn mõrkjas koorik, mis ahjus küpsedes värvub pruunikaks. Paku kindlasti kõrvale meelepärast sinepit.
- 2 dl vett
- 2 tl suhkrut
- 1,5 tl kuivpärmi
- 6 dl nisujahu
- 1 tl soola
- 2 sl oliiviõli
- 36 väikest viinerit
- 1 munakollane
- soolahelbeid
- 2,5 l vett
- 1,5 dl soodat
Soojenda vesi umbes 40 kraadini ja vala tainakaussi. Lisa suhkur ja kuivpärm ning lase seista 5 minutit. Sega hoolikalt läbi, kuni pärmiterad on täiesti lahustunud. Lisa vedelikule jahu, sool ja õli ning sega läbi. Sõtku tainast 7-8 minutit, kuni see on vetruv ja sile. Määri kausi küljed kergelt õliga ja kata kauss toidukilega. Lase tainal kausis soojas kohas umbes tund aega kerkida.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Puista tööpinnale umbes 1 sl jahu ja kummuta kerkinud tainas tööpinnale. Jaga tainas kolmeks, jäta üks osa tööpinnale ja tõsta teised kaussi ootele. Rulli tainapall umbes 30 cm läbimõõduga kettaks ja lõika see 12 sektoriks. Tõsta väike viiner sektori laiemale osale ja keera rulli. Jätka taina rullimist ja vinkude tainasse keeramist, kuni oled ahjuplaadile tõstnud 36 väikest pirukat.
Vala potti vesi, lisa sooda ning kuumuta keema. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Tõsta keeva vedeliku sisse korraga 8-9 pirukat ja keeda umbes 30 sekundit. Tõsta vahukulbiga välja ahjuplaadile. Keeda samamoodi ka ülejäänud pirukad ja säti kõik ühele ahjuplaadile.
Klopi munakollane 1 sl veega lahti ja pintselda pirukad munaga üle. Puista peale veidi soolahelbeid ja küpseta 13-15 minutit, kuni pirukad on kenasti kuldpruunid.
Serveeri meelepärase sinepiga.
36 tk