MAITSETE ADVENDIKALENDER 17
Ahjukana suvikõrvitsa-laimi-toorjuustukreemiga
Tiina Lebane, 17.12.2023
Jõuluprae võid seekord teha kanast. Maitsekas juustukreem naha all annab kanalihale nii maitset kui mahlasust ja näeb ka pidulikum välja. Terve kana maitsestamiseks kasuta soola ja pipra kõrval näiteks paprikapulbrit või persilladet, kuid kindlasti ära eri maitsetega liialda, et kaliha enda maitset tunda oleks. Kanaga samal ajal pane ahju küpsema ka suuremateks tükkideks lõigatud köögivilju.
- 1 terve kana, umbes 2 kg
- soola
- paprikapulbrit
- oliiviõli
- 100 g suvikõrvitsat
- 100 g maitsestamata toorjuustu
- 1 laim
- 2 sl riivsaia
- soola
- musta pipart
Hõõru eelmisel õhtul kana väljast, seest ja ka naha alt soola, pipra ja paprikapulbriga sisse ning tõsta külmkappi maitsestuma.
Täidise tegemiseks riivi suvikõrvits jämedalt ning sega toorjuustu hulka. Riivi laimi koor ning lisa koos riivsaia, soola ja pipraga kreemile. Kergita sõrmedega ettevaatlikult nahka rinnafilee kohalt mõlemast otsas lahti, aga ole ettevaatlik, et nahk ei rebeneks. Tõsta täidis lusikas haaval naha alla ja suru ühtlaselt laiali. Kui vaja kinnita nahk hambatikuga. Hõõru kana kergelt oliiviõliga üle.
Tõsta kana küpsetuskotti, lõika koti nurk lahti ja küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni 2 tundi või kuni nahk on kenasti pruunistunud ja lihasse torgatud august väljub selge vedelik.
Lase lihal pärast ahjust võtmist umbes 10 minutit puhata, siis tõsta kana serveerimisalusele ja lõika tükkideks. Lisandiks paku erinevaid köögivilju, mida saad küpsetada kanaga samal ajal.