MAITSETE ADVENDIKALENDER 23
Seapraad õuna-sibulakastmega
Tiina Lebane, 23.12.2023
Koos õunte ja sibulatega madalal kuumusel aeglaselt haudunud seapraad saab maitserohke, mahlane ja mure. Õunad annavad head puuviljamaitset nii lihale kui ka tummisele kastmele, mis valmib siidris pehmeks haudunud ja püreestatud õuntest ja sibulatest. Kõrvale armastatud kartul kas keedetuna või pudruna ja tõeliselt maitsev jõululõuna on olemas!
- 1 seapraetükk, umbes 1,4 kg
- 1 tl soola
- 1 tl musta pipart
- 1 tl suhkrut
- 2 suurt õuna
- 2 suurt sibulat
- 3 dl õunasiidrit
- 3 sl maisitärklist
- 1 dl vahukoort
Võta liha paar tundi enne küpsetamist toatemperatuurile. Hõõru liha soola, pipra ja suhkruga kokku ja tõsta võiga määritud ahjupotti. Koori õunad ja sibulad, lõika suuremateks sektoriteks ja aseta liha ümber. Vala siider liha peale.
Küpseta ahjupraadi 150 kraadi juures umbes 2 tundi. Võta liha potist välja vaagnale ja kata fooliumiga, et see ei jahtuks, kuni kastet teed.
Purusta õunad ja sibulad ahjupotis nuimikseriga ning vala segu pliidipotti ümber. Kuumuta kaste keema, lisa väheses vees lahustatud maisitärklis ja kuumuta uuesti keema. Lase vaikselt keeda paar minutit, siis lisa vahukoor, keera kuumus maha ja lase kastmel kaane all mõni minut kuumeneda.
Lõika seapraad viiludeks ning serveeri koos hautatud köögiviljade ja kastmega.