MAITSETE ADVENDIKALENDER 21
Šokolaadi-toorjuustukook hurmaa ja pistaatsiapähklitega
Tiina Lebane, 21.12.2023
Rikkaliku maitsega pehme hurmaakook ühendab toorjuustu ja šokolaadi suurejooneliseks maiuspalaks. Maitsekolmikusse kuuluvad ka soolakad pistaatsiapähklid, mis lisavad nii struktuuri kui ka magususega sõbralikult võistlevat soolakust. Tähtis on kooki mitte üle küpsetada, nagu see ikka toorjuustukookide puhul kehtib. Võta kook ahjust välja, kui see keskelt veel kergelt võdiseb. Jahtudes konsistents tiheneb, kuid pehmus jääb alles.
- 150 g tumedat šokolaadi
- 150 g võid
- 2 sl kakaopulbrit
- 1,5 dl suhkrut
- 3 muna
- 3,5 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 0,5 dl suhkrut
- 1 sidrun
- 2 hurmaad
- 50 g kooritud pistaatsiapähkleid
Tükelda šokolaad ja või potti ning kuumuta pliidil madalal kuumusel, kuni mõlemad on sulanud. Sega hulka kakaopulber. Lisa suhkur ja klopi hulka munad. Sega jahu küpsetuspulbriga, sõelu tainale ja sega ühtlaseks.
Vooderda 22 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Tõsta tainas vormi ja silu ühtlaseks. Hõõru toasoe toorjuust suhkruga lahti. Lisa peenelt riivitud sidrunikoor ja 2 sl sidrunimahla. Tõsta valge segu kuhjad lusikaga tumedale põhjale ja sega kergelt lusikavarrega tumeda taina sisse.
Lõika hurmaad umbes 1 cm paksusteks viiludeks ja aseta koogile. Puista peale hakitud pistaatsiapähkleid. Küpseta ahju keskel 200 kraadi juures umbes 35-40 minutit, kuni kook on peaaegu tardunud. Lase koogil keskelt veidi võdisema jääda.
Lase vormis täiesti maha jahtuda, alles siis eemalda rõngas, tõsta kook serveerimisalusele ja lõika tükkideks.