KOGU PERELE LEMMIK
Šokolaadi-apelsini babka
Pille Enden, 26.12.2023
Rikkalik apelsini- ja šokolaaditäidisega sai passib pühadeajaks väga hästi ja maitseb imehea. Apelsinisiirupist saab see mahlakust ja tänu sellele seisab ka üsna pikka aega pehme.
- 0,75 dl piima
- 25 g pärmi
- 6,5 dl nisujahu + rullimiseks
- 1 dl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 3 toasooja muna
- 120 g pehmet võid
Kuumuta piim käesoojaks ja lahusta selles pärm. Kalla kaussi või mikseri kannu. Lisa jahu, suhkur ja sool ning sega või mikserda ühtlaseks.
Lisa ükshaaval hulka munad. Mikserda või sõtku tainas korralikult läbi, u 10 minutit.
Lisa vähehaaval väikeste tükkidena toasoe pehme või ja töötle ühtlaseks. Tainas peaks jääma üsna pehme.
Tõsta suurde kaussi, kata rätikuga ja lase 1,5-2 tundi või kuni on kahekordseks paisunud, kerkida. Nüüd pane 1 tunniks külmkappi.
- 1 dl pruuni suhkrut
- 1,5 sl kakaopulbrit
- 90 g tumedat šokolaadi
- 90 g võid
- 2 apelsini riivitud koor
- näpuotsaga soolahelbeid
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Pane täidise jaoks suhkur, kakaopulber, tükeldatud šokolaad ja või ning riivitud apelsinikoor ja suur näpuotsatäis soolahelbeid kastrulisse. Kuumuta madalal kuumusel kuni šokolaad on sulanud ja sega ühtlaseks. Tõsta kaussi ja lase täiesti jahtuda. Siis tõsta 40 minutiks külmkappi, sega iga 20 minuti tagant kuni segu pakseneb, aga on määritav.
Võta tainas külmkapist ja rulli õhukeseks 70x40 cm ristkülikuks. Määri ühtlaselt peale täidis. Keera lühemast küljest tihedalt rulli. Lõika rull pikuti pooleks. Aseta mõlemad poolikud enda ette lauale paralleelselt nii, et lõikepool jääb üles, ja põimi teineteise ümber.
Tõsta ahjuplaadile, keera pärjaks ja suru otsad kokku. Kata rätikuga ja lase 1 tund kerkida.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Küpseta 35-40 minutit.
- 1 dl suhkrut
- 4 apelsinist pressitud mahl
- 2 apelsini koor
Vahepeal valmista siirup. Lõika 2 apelsinilt õhukeselt ära oranž kooreosa ja lõika ribadeks. Pressi 4 viljast mahl. Pane suhkur, apelsinimahl ja -koor kastrulisse ning keeda üsna suurel kuumusel 10-12 minutit või kuni segu muutub siirupiseks.
Kurna siirupist apelsinikoor. Immuta soe sai siirupiga ja pane peale apelsinikooreribad.