MAITSETE ADVENDIKALENDER 15

Tummine lambaliha-köögiviljapada

Pille Enden, 15.12.2023

Pikalt ahjus haudunud maitseküllane lihapada on külmal talvepäeval eriti paslik roog. Lambaliha annab roale oma erilise maitsenüansi, kuid patta võib panna ka veiseliha. Rooga võib serveerida lihtsalt krõbeda saiaga, millega saab maitsva kastme taldrikult kokku kaapida, või pakkuda juurde riisi, kartuleid või kartulipüreed. Pikast koostisainete nimekirjast ei tasu end heidutada lasta, sest kui see kõik on juba patta pandud, on paar tundi hooleta kuni pada ahjus küpseb.

Valmistamise aeg
30 minutit + 2 tundi ahjus
Kogus
8 portsjonit
Koostisosad
  1. 1 kg lambaliha (nt abatükk, kaelatükk või praad)
  2. 2 sl nisujahu
  3. 1 tl soola
  4. 0,5 tl musta pipart
  5. 2 sl õli
  6. 2 suurt punast sibulat
  7. 4 küüslauguküünt
  8. 2 tl jahvatatud paprikat
  9. 2 purki (a 400 g) kooritud tomateid
  10. 3 suurt porgandit
  11. 2 sl tomatipastat
  12. 2 tl suhkrut
  13. 2,5 dl kuiva punast veini
  14. 1,5 dl vett
  15. 2 rosmariinioksa
  16. 1 sidruni koor
  17. 1 kaneelikoor
  18. 70 g kivideta musti oliive
  19. 2 sl sidrunimahla
  20. 2 sl hakitud peterselli
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi 170 kraadini. Lõika liha parajateks 3-4 cm tükkideks. Kasta lihatükid igast küljest soola ja pipraga maitsestatud jahusse. Pruunista pannil õlis ja tõsta ahjupotti.

  2. Lõika kooritud sibulad pooleks ja siis õhukesteks viiludeks. Pane koos purustatud küüslaugu ja paprikapulbriga pannile ning prae mõõdukal kuumusel kuni sibul on peaaegu pehme.  Tõsta potti.

  3. Pane potti neljaks lõigatud tomatid koos mahlaga, kooritud ja tükeldatud porgandid, tomatipasta, suhkur, vein, vesi, rosmariin, sidruni- ja kaneelikoor. Maitsesta soolaga. Kuumuta pliidil keemiseni, kata pott kaanega ja tõsta ahju.

  4. Küpseta 1,5 tundi. Sega juurde oliivid ja küpseta veel 30 minutit. Timmi maitse soola ja pipraga sobivaks. Vahetult enne serveerimist lisa sidrunimahl ja hakitud petersell. Serveeri keedetud riisi, kartulite või kartulipüreega.