MAITSETE ADVENDIKALENDER 15
Tummine lambaliha-köögiviljapada
Pille Enden, 15.12.2023
Pikalt ahjus haudunud maitseküllane lihapada on külmal talvepäeval eriti paslik roog. Lambaliha annab roale oma erilise maitsenüansi, kuid patta võib panna ka veiseliha. Rooga võib serveerida lihtsalt krõbeda saiaga, millega saab maitsva kastme taldrikult kokku kaapida, või pakkuda juurde riisi, kartuleid või kartulipüreed. Pikast koostisainete nimekirjast ei tasu end heidutada lasta, sest kui see kõik on juba patta pandud, on paar tundi hooleta kuni pada ahjus küpseb.
- 1 kg lambaliha (nt abatükk, kaelatükk või praad)
- 2 sl nisujahu
- 1 tl soola
- 0,5 tl musta pipart
- 2 sl õli
- 2 suurt punast sibulat
- 4 küüslauguküünt
- 2 tl jahvatatud paprikat
- 2 purki (a 400 g) kooritud tomateid
- 3 suurt porgandit
- 2 sl tomatipastat
- 2 tl suhkrut
- 2,5 dl kuiva punast veini
- 1,5 dl vett
- 2 rosmariinioksa
- 1 sidruni koor
- 1 kaneelikoor
- 70 g kivideta musti oliive
- 2 sl sidrunimahla
- 2 sl hakitud peterselli
Kuumuta ahi 170 kraadini. Lõika liha parajateks 3-4 cm tükkideks. Kasta lihatükid igast küljest soola ja pipraga maitsestatud jahusse. Pruunista pannil õlis ja tõsta ahjupotti.
Lõika kooritud sibulad pooleks ja siis õhukesteks viiludeks. Pane koos purustatud küüslaugu ja paprikapulbriga pannile ning prae mõõdukal kuumusel kuni sibul on peaaegu pehme. Tõsta potti.
Pane potti neljaks lõigatud tomatid koos mahlaga, kooritud ja tükeldatud porgandid, tomatipasta, suhkur, vein, vesi, rosmariin, sidruni- ja kaneelikoor. Maitsesta soolaga. Kuumuta pliidil keemiseni, kata pott kaanega ja tõsta ahju.
Küpseta 1,5 tundi. Sega juurde oliivid ja küpseta veel 30 minutit. Timmi maitse soola ja pipraga sobivaks. Vahetult enne serveerimist lisa sidrunimahl ja hakitud petersell. Serveeri keedetud riisi, kartulite või kartulipüreega.