MAITSETE ADVENDIKALENDER 16
Aasiapärane seasisefilee röstitud köögiviljadega
Pille Enden, 16.12.2023
Aasiapärase mekiga sealiha toob vaheldust klassikalisele pühadelauale. Hiina 5-vürtsi segust ja soja- ning hoisin kastmest maitset saanud seasisefilee valmib üsna kiirelt ja jääb mõnusalt mahlane. Liha võiks marinaadi panna juba eelmisel päeval, et see jõuaks korralikult läbi maitsestuda. Lisandiks sobivad hästi röstitud köögiviljad, mis filee kõrval küpseks saavad. Küpsemisaeg võib sõltuvalt filee paksusest olla veidi lühem või pikem, kui retseptis mainitud.
- 2 seasisefileed (1,2-1,4 kg)
- 2 sl rapsiõli
- 2 sl vedelat mett
- 2 sl hoisin kastet
- 3 sl sojakastet
- 2 tl Hiina 5-vürtsi maitseainet
- 1 tl seesamiõli
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl laimimahla
- 2 punast paprikat
- 2 kollast paprikat
- 1 suvikõrvits
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl rapsiõli
- 2 sl palsamiäädikat
- soola
- musta pipart
Sega marinaadiks õli, 1 sl mett, hoisin ja sojakaste, vürtsisegu, seesamiõli, purustatud küüslauk ja laimimahl.
Eemalda seafileedelt kelmed. Pane kaussi, kalla marinaad peale ja sega läbi. Jäta kaetuna vähemalt 4 tunniks, aga parem kui üleöö maitsestuma.
Pool tundi enne ahju panekut tõsta liha toatemperatuurile soojenema.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Poolita paprikad, eemalda seemned, lõika 2-3 cm ribadeks. Koori suvikõrvits ja lõika 1 cm viiludeks. Koori ja viiluta sibul ning küüslauk. Sega tükeldatud köögiviljad õli ja palsamiäädikaga, maitsesta soola ja pipraga.
Võta liha marinaadist ja pane ahjuvormi. Tõsta kõrvale köögiviljad. Küpseta ahjus 25-35 minutit.
Ülejäänud marinaad kalla väikesesse potti. Lisa 1 sl mett ja keeda kuni kaste pakseneb.
Pintselda liha kastmega kokku ja küpseta veel 4-5 minutit. Kui soovid krõbedamat ja pruunimat liha, keera ahi selleks ajaks grillrežiimile.
Võta ahjust ja lase 15 minutit seista, enne kui viiludeks lõikad. Kalla ahjuvormi põhja tekkinud praemahlad kastmesse ja kuumuta läbi. Serveeri kaste liha kõrvale.