MAITSETE ADVENDIKALENDER 20

Filotainas küpsenud lõhe

Pille Enden, 20.12.2023

Krõbedas filotainas kala on mahlane ja hõrk. Õhuline tainas varjuta kala õrna maitset ega tekstuuri. Ürdikatte võib valmistada nii basiilikust kui petersellist, kumb rohkem meeldib. Kõrvale sobib kerge juurselleri-õunasalat.

Valmistamise aeg
25 minutit + 25 minutit ahjus
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 2 suurt punti basiilikut või peterselli
  2. 1 sidrun
  3. 3 sl oliiviõli
  4. 2 sl mandlilaaste
  5. 4 filo taina lehte
  6. 3 dl õli pintseldamiseks
  7. 750 g nahata lõhe- või forellifileed
  1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane jämedalt hakitud ürdid, riivitud sidrunikoor ja oliiviõli  kombaini ning töötle ühtlaseks pastaks. Maitsesta soola ja pipraga, lisa mandlilaastud ja surista läbi.

  2. Pane üks tainaleht ahjuplaadile ja pintselda õliga. Pane peale veel 3 lehte ja pintselda need kõik samamoodi õliga. Tõsta tainalehtede keskele lõhefilee. Maitsesta vähekese sidrunimahla ja soolaga. Määri ühtlase kihina peale ürdisegu.

  3. Keera kala peale esmalt pealmise tainalehe ääred ja pintselda õliga. Keera peale järgimööda ka ülejäänud tainalehed ja pintselda iga kord õliga. 

  4. Soovi korral kortsuta tainast näppudega pealt, et see jääks küpsedes efektsem. Tõsta ahju ja küpseta 20-25 minutit kuni tainas on kuldne ja krõbe.

Juurselleri-õunasalat
  1. 0,5 juursellerit
  2. 1 õun
  3. 0,5 sidruni mahl
  4. 2 sl majoneesi
  5. 6 sl Kreeka jogurtit
  6. 1 sl täistera sinepit
  7. 2 sl hakitud petersellilehti
  8. soola
  9. musta pipart
  10. suhkrut
  1. Vahepeal koori seller ja lõika peenikesteks tikkudeks. Viiluta õun ja lõika samuti tikkudeks. Sega tikud sidrunimahlaga. Sega hulka majonees, jogurt, sinep ja petersell. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga.  Serveeri kala juurde.