TAIMNE PÄEVARETSEPT
Piparkoogine jõulukook
Taimne Teisipäev, 19.12.2023
Imeline toorkook, milles saavad kokku klassikalised jõulumaitsed.
Vaja läheb:
Põhi
170 g taimseid piparkooke
75 g kookosõli või taimset võid
Täidis
200 g india pähkleid
400 g kookospiima
100 g kookosõli
3-5 spl vahtra- või agaavisiirupit
2 tl piparkoogimaitseainet
1 apelsin (mahl ja riivitud koor)
Kaunistus
50 g tumedat šokolaadi
2 mandariini
piparkoogid
Kuidas teha
1. Eelmisel õhtul pane india pähklid vette likku ja aseta kookospiima purk külmkappi tahenema. Nipp: aseta purk külmkappi tagurpidi, siis vajub tahke koorene osa purgi põhja ning saad vedela kookosvee peale purgi avamist mugavalt ära kallata.
2. Koogipõhja valmistamiseks purusta piparkoogid, sulata rasvaine ja sega rasvaine piparkoogi puruga. Vajuta segu 20 cm koogivormi põhja ja pane see külmkappi tahenema.
3. Täidise valmistamiseks purusta india pähklid köögikombainis või blenderis kreemjaks. Seejärel lisa india pähkli segule külmas seisnud kookoskoore tahke osa, sulatatud kookosõli, siirup, piparkoogimaitseaine, apelsini riivitud koor ja mahl – blenderda segu ühtlaseks ja kontrolli maitsestust, vajadusel lisa siirupit.
4. Vala segu piparkoogipõhjal, silu pealt ühtlaseks ja aseta kook ööks külmkappi tahenema.
5. Järgmisel päeval kaunista kook sulatatud šokolaadi, mandariinide, piparkookide või pähklitega.