SÄRTSAKAS ALGUS
Apelsini-oliiviõlikook
Merilin Siimpoeg, 01.01.2024
Särtsakad tsitruselised annavad meile energiat mitut moodi – nii tänu oma erksale värvile kui ka suurele C-vitamiini sisaldusele. Aasta alguses võiksime ennast nende värvide ja maitsetega turgutada küll! Selle koogi puhul üllatab ka selle teraline tekstuur, mis tekib tänu rabedale polentale ja krõmpsuvatele mandlilaastudele.
Apelsini-oliiviõlikook
10–12 lõiku
3 väikest mahlaapelsini
3 muna
150 g suhkrut
110 ml oliiviõli
200 g polentat
60 g mandlilaaste
0,5 tl soola
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
Kate:
200 ml vahukoort
200 g Kreeka jogurtit
2 tl vanillsuhkrut
Kaunistamiseks:
1 apelsin
100 g suhkrut
värsket rosmariini
Peske korralikult apelsinid ja lõigake ära otsakohad. Tükeldage apelsinid koos koortega, tõstke kannmikserisse ja töödelge püreeks. Vahustage muna suhkruga. Lisage oliiviõli ja apelsinipüree. Segage omavahel polenta, mandlilaastud, sool, sooda ja küpsetuspulber. Lisage polentasegu apelsini-munavahu hulka ja segage kõik ühtlaseks. Vooderdage lahtikäiv 22–24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ja valage sinna koogitainas. Küpsetage 175kraadises ahjus 45–55 minutit, kuni kook on kuldne ja küpsenud. Laske jahtuda ja eemaldage vormist.
Vahepeal valmistage siirupis apelsiniviilud. Viilutage apelsin. Valage väiksesse potti 300 ml vett ja suhkur. Keetke vaiksel tulel, kuni suhkur on sulanud. Lisage nüüd ka apelsiniviilud ja rosmariinioks. Keetke vaiksel tulel veel 15 minutit.
Jahtunud kooki võite soovi korral veidi apelsini-rosmariinisiirupiga niisutada. Tehke koogi sisse hambatikuga mõned augud ja niristage 3-4 sl siirupit ühtlaselt koogile.
Katte jaoks vahustage koor koos suhkruga vahtu. Segage hulka jogurt ettevaatlikult alt üles tõstes. Määrige kreem jahtunud koogile. Kaunistage siirupis keedetud apelsiniviilude ja värske rosmariinioksaga.