NÄDALA MAIUS

Rosinatega rullsai

Tiina Lebane, 05.01.2024

Rullsaias saavad kokku rosinakukkel ja kaneelikringel ja see on kokku nii hea! Kaks korda kergitatud pärmitainast sai püsib kaua pehme, selle eest hoolitsevad ka rosinad, mis saial kuivada ei lase. Tainale määritud või-kaneelitäidisest tekib pärast taina rulli keeramist tore viirg, sooja saia pinnale määritud suhkrusiirup annab sellele kena läike ja lisab ka magusust.

Valmistamise aeg
40 minutit + 80 minutit kerkimiseks + 40-45 küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Tainas
  1. 1,2 dl keefirit
  2. 0,8 dl vett
  3. 1 pk kuivpärmi
  4. 3 sl suhkrut
  5. 75 g soolast võid
  6. 1 muna, L
  7. 0,5 tl soola
  8. 7 dl nisujahu
  9. 150 g rosinaid
  1. Sega keefir ja vesi, nii et saad 2 dl vedelikku, soojenda see käesoojaks. Vala vedelik kaussi, lisa 3 sl suhkrut ja kuivpärm. Sega läbi ja lase seista 3-4 minutit, kuni vedelik hakkab kergelt mullitama.

  2. Sulata või ja vala vedeliku hulka. Lisa muna, sool ja umbes 2 dl jahu, sega läbi. Lisa ülejäänud jahu ja sega tainaks.

  3. Sõtku tainast umbes 5 minutit, lisa rosinad ja sõtku veel, kuni rosinad on ühtlaselt tainas ning see on sile ja vetruv.

  4. Määri suur kauss seest õliga, tõsta tainas kaussi, kata pealt toidukilega ja lase soojas kohas kerkida umbes 1 tund.

Täidis
  1. 50 g pehmet võid
  2. 3 sl pruuni suhkrut
  3. 1 tl kaneeli
  1. Puista tööpinnale veidi jahu ja tõsta tainas sinna. Rulli lahti ristkülikuks, mille lühem serv on sama pikk kui leivavorm, kuhu saia küpsema paned. Vooderda vorm küpsetuspaberiga.

  2. Määri või tainale ja puista peale suhkru-kaneelisegu. Keera tainas sõrmedega lühemast servast alates rulli, jälgi, et kinnituskoht oleks tihedalt kinni ja jääks allapoole, kui saia vormi tõstad. Klopi muna lahti ja määri rull pealt üle. Lase soojas kohas veel umbes 20 minutit kerkida. Vahepeal jõuad panna ahju 180 kraadi peale sooja.     

  3. Küpseta kokku 40-45 minutit. Jälgi saia pinda, et see ei tumeneks liiga. Umbes 20-25 minutit peale ahju panemist võiksid tõsta saiale fooliumilehe, siis ei küpse sai pealt liiga pruuniks.

Määrimiseks
  1. 1 muna
  2. 1 sl suhkrut
  3. 1 sl vett
  1. Sega 1 sl suhkrut ja 1 sl vett siirupiks ning määri sellega sai peale ahjust võtmist pealt üle. Lase saial umbes 15 minutit jahtuda ja lõika tükkideks.