TALVISELT TOITEV
Paks vorstisupp
Tiina Lebane, 28.01.2024
Lihtne köögiviljasupp olgu talviselt toitev ja nõnda paks, et lusikas kohe ära ei minesta. Keeduvorsti asemel võid kasutada ka viinereid või sardelle ning maitsele sügavuse andmiseks praadida hulka natuke vürtsikat chorizo’t ja puistata portsjonile riivitud parmesani. Värske lehtkapsas lisab supile väikese vitamiiniannuse.
- 2 sibulat
- 2 küüslauguküünt
- 4 sellerivart
- 3 maguspaprikat
- 300 g keeduvorsti
- õli praadimiseks
- 1 purk (u 400 g) purustatud tomateid
- 3 dl vett
- 2 lehtkapsa lehte
- 1 purk (u 400 g) suuri valgeid ube vees
- soola
- pipart
- 1 dl riivitud parmesani
Koori sibulad ja küüslaugud ja lõika õhukesteks viiludeks. Pese sellerivarred ja lõika õhemateks viiludeks. Poolita paprika, puhasta seemnetest ja lõika u 1 cm viiludeks. Lõika vorst meelepärasteks tükkideks või ribadeks.
Kuumuta poti põhjas veidi õli ja prae vorstitükid kergelt üle, tõsta kaussi. Lisa potti veel veidi õli ja kuumuta segades läbi ka kõik puhastatud ja hakitud-viilutatud köögiviljad. Tõsta vorst potti tagasi, lisa purustatud tomatid ja vesi ning lase kõigel rahulikul tulel keema tõusta. Keeda suppi kaane all madalal kuumusel umbes 10 minutit.
Vahepeal loputa oad sõelal külma vee all, jäta nõrguma. Loputa lehtkapsalehed, eemalda kõvad varrerootsud ja rebi lehed tükikesteks. Lisa supile ka oad ja lehtkapsatükid ning kuumuta veel kord keemiseni. Maitsesta lõplikult soola ja pipraga, pisut Cayenne’i pipart teeb tummise talvesupi vürtsikalt soojendavaks.
Serveerides puista igale portsjonile natuke peenelt riivitud parmesani.