TALVINE HEAOLUROOG
Ribihautis
Tiina Lebane, 09.02.2024
Talvine heaoluroog, mis valmib aeglasel tulel ja ligi paar tundi, ent see-eest kõik koos ühes potis. Hautises on lisaks maitsvale ribilihale meeldivalt tunda ka juursellerit, porgandit, veini, tomatit, apelsini ja loorberit. Eriti hea nautida koos pehme kartulipudruga.
- 1 kg searibi
- 0,5 dl nisujahu
- soola
- pipart
- 3 sibulat
- 3 küüslauguküünt
- 3 porgandit
- 300 g juursellerit
- õli praadimiseks
- 2,5 dl valget veini
- 500 g purustatud tomatit
- 0,5 apelsini
- 2 loorberilehte
Patsuta ribid köögipaberiga kuivemaks ja lõika piki luud tükkideks. Sega jahu hulka 1 tl soola ja paneeri ribitükid jahus. Koori sibulad ja küüslaugud, lõika viiludeks. Koori porgandid ja juurseller ning lõika umbes 2 x 2 cm tükkideks.
Kuumuta poti põhjas õli (võid ka pisut võid õli hulka lisada) ja pruunista ribid osade kaupa kõrgel kuumusel, tõsta potist kaussi. Lisa veidi õli ja vala köögiviljad potti. Pruunista köögivilju paar minutit, siis tõsta ribid potti tagasi. Lisa ka vein, purustatud tomat, poolest apelsinist pressitud mahl, loorber. Maitsesta 1 tl soola ja 0,5 tl pipraga ning hauta madalal kuumusel kaane all umbes 1,5 tundi, kuni liha tuleb vabalt luu küljest lahti. Proovi veel maitset ja kui vaja, lisa soola-pipart. Paku juurde kartuliputru.