NÄDALA MAIUS
Hurmaakeeks
Tiina Lebane, 12.01.2024
Popi banana bread’i ehk banaanikeeksi ainetel valmista kesktalvel hurmaakeeks – mahlane ja kleepuv ja mesiselt magus maius.
- 400 g hurmaad
- 100 g võid
- 1 dl fariinsuhkrut
- 3,5 dl nisujahu
- 2 dl kaerahelbeid
- 2 tl vanillisuhkrut
- 1,5 tl kaneeli
- 1,5 tl kardemoni
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 1 dl hakitud Kreeka pähkleid
- 1 dl rosinaid
- 1 sl vahtrasiirupit
Määri 1-liitrine leivavorm seest võiga.
Pese hurmaad, kuivata. Lõika 3-4 õhukest viilu peale panemiseks, ülejäänud hurmaad lõika tükkideks ja töötle saumikseriga puruks. Pole midagi, kui ka mõni tükk sisse jääb.
Sulata või ja sega hurmaamassiga. Lisa ka suhkur. Sega kokku kõik kuivained, lisa hulka ka pähklipuru ja rosinad. Vala kuivained hurmaasegu juurde ja sega ühtlaseks tainaks. Vala tainas vormi, silu pealt tasaseks ja aseta õhukesed hurmaaviilud peale. Nirista üle vahtrasiirupiga.
Küpseta 180 kraadi juures ahju keskel umbes 1 tund. Proovi küpsust tikuga – kui see väljub puhtalt, on kook parajalt küps. Lase keeksil vormis maha jahtuda, alles siis kummuta serveerimisalusele ja lõika tükkideks.