NÄDALA MAIUS

Hurmaakeeks

Tiina Lebane, 12.01.2024

Popi banana bread’i ehk banaanikeeksi ainetel valmista kesktalvel hurmaakeeks – mahlane ja kleepuv ja mesiselt magus maius.

Valmistamise aeg
20 minutit + 60 minutit küpsetamiseks
Kogus
10 portsjonit
Koostisosad
  1. 400 g hurmaad
  2. 100 g võid
  3. 1 dl fariinsuhkrut
  4. 3,5 dl nisujahu
  5. 2 dl kaerahelbeid
  6. 2 tl vanillisuhkrut
  7. 1,5 tl kaneeli
  8. 1,5 tl kardemoni
  9. 2 tl küpsetuspulbrit
  10. 1 tl soola
  11. 1 dl hakitud Kreeka pähkleid
  12. 1 dl rosinaid
  13. 1 sl vahtrasiirupit
Valmistamine
  1. Määri 1-liitrine leivavorm seest võiga.

  2. Pese hurmaad, kuivata. Lõika 3-4 õhukest viilu peale panemiseks, ülejäänud hurmaad lõika tükkideks ja töötle saumikseriga puruks. Pole midagi, kui ka mõni tükk sisse jääb.

  3. Sulata või ja sega hurmaamassiga. Lisa ka suhkur. Sega kokku kõik kuivained, lisa hulka ka pähklipuru ja rosinad. Vala kuivained hurmaasegu juurde ja sega ühtlaseks tainaks. Vala tainas vormi, silu pealt tasaseks ja aseta õhukesed hurmaaviilud peale. Nirista üle vahtrasiirupiga.

  4. Küpseta 180 kraadi juures ahju keskel umbes 1 tund. Proovi küpsust tikuga – kui see väljub puhtalt, on kook parajalt küps. Lase keeksil vormis maha jahtuda, alles siis kummuta serveerimisalusele ja lõika tükkideks.