KANA VIIB ÜLEKILOD: kolm lihtsalt valmivat ja taljet säästvat retsepti
Ragne Värk, 10.01.2024
Jaanuar on pühendatud lihtsasti valmivatele taljet säästvatele roogadele – just sel põhjusel on peastaariks kana. Lisaks suudab väherasvane linnuliha kõiki sööjaid üllatada.
Kana-kookospiimasupp
Ingverist ja tšillist pakatav maitserohke supp sobib eriti hästi kargete talveilmadega.
- 1 sibul
- 10 cm jupp ingverijuurt
- 1 tl tšillihelbeid
- 1 paprika
- 300 g kanakintsuliha
- 300 g šampinjone
- 1 purk (400 ml) kookospiima
- 5 dl puljongit
- 150 g kapsast
- suur peotäis spinatilehti
- 1 laimist pressitud mahla, soola, pipart
- serveerimiseks koriandrit
Kuumuta pannil läbi tükeldatud sibul, ingver, tšilli ja paprika. Lisa tükeldatud kana ja viilutatud seened. Tõsta pannile ka kapsaribad ja kuumuta, kuni need on pehmed. Vala juurde kookospiim ja puljong, hoia tulel umbes 10 minutit. Puista sisse spinatilehed, maitsesta laimimahla, soola ja pipraga.
Kuumuta läbi ja serveeri koriandriga.
Hiinapärane kanapann
Ülimalt head pannirooga täiustab maitserohke kaste. Maitseb kõige paremini otse pliidilt võttes.
- 500 g kanakintsuliha
- 3 muna
- 400 g kapsast
- 150 g munanuudleid
- soola, pipart
- 2 sl võid, õli
- 2 sl hakitud sibulapealseid
- 75 g hoisinkastet
- 40 ml riisiäädikat
- poole apelsini mahla
- 2 sl heledat sojakastet
- 1 sl seesamiõli
- 1 sl riivitud ingverijuurt
- 4 hakitud küüslauguküünt
Sega kastmeained. Tõsta ülejäänud ettevalmistuste ajaks kastmesse maitsestuma tükeldatud kana.
Prae munad õlis valmis ja sega pannilabidaga pudruks. Tõsta pannilt. Tee kapsast peened ribad. Kuumuta pannil 2 sl võid ja umbes samapalju õli ning küpseta kapsas rasvaines klaasjaks. Tõsta pannilt. Keeda munanuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt ja jäta ootele.
Tõsta marinaadis maitsestunud kana küpsema (ilma kastmeta), pruunista mõlemalt poolt. Kui liha on enam-vähem valmis, vala peale kogu kaste. Küpseta keskmisel kuumusel kana valmimiseni. Lisa küpsenud kapsaribad ja munanuudlid, sega korralikult ning pane juurde munasegu. Maitsesta vajadusel ja lisa kõige peale hakitud sibulapealseid.
Tomatikastmes kana-nuudliroog
Kastmest nuudlirooga kanaga võib valmistada nii rinnafilee kui ka kintsulihaga.
- 400–500 g kanarinnafileed või -kintsuliha
- soola, pipart
- 3 sl oliiviõli
- 1 tl paprikapulbrit
- 1 sl võid
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl hakitud ingverijuurt
- 0,5 tšillit
- 250 g tomatipastat
- 250 g kookospiima
- 1 tl paprikapulbrit
- 1 purk konservube
- õli
- soola, pipart
- 200 g raamen-nuudleid
Tükelda kana väiksemaks, pane kaussi. Sega juurde oliiviõli ja paprikapulber. Maitsesta soola-pipraga ja lase umbes tund seista.
Kuumuta pannil 1 sl võid ja samapalju õli. Pruunista kana pannil, poole pealt lisa hakitud küüslauguküüned, ingver ja tükeldatud tšilli. Kuumuta läbi ja vala seltsiks tomatipasta ja kookospiim. Puista peale paprikapulber. Hauta kaane all madalal kuumusel umbes 20 minutit. Vahetult enne valmimise lõppu lisa voolava vee all loputatud oad. Maitsesta lõplikult.
Keeda raamen-nuudleid soolaga maitsestatud vees umbes 4 minutit. Nõruta ja sega hautisesse.