Luksuslikud Madeleine’i küpsised valmivad vähese vaevaga

Ragne Värk, 12.01.2024

Olemuselt omajagu luksuslikud, ent uskumatult kerge vaeva ja lühikese ajaga valmivad küpsised on imelised. Mis kõige parem – maitse saad sobivaks timmida baasretsepti muutes või seda täiendades.

Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
20 portsjonit
  1. 100 võid
  2. 2 muna
  3. 100 g suhkrut
  4. 2 tl apelsini riivitud koort
  5. 1 tl vanillisuhkrut
  6. 100 g nisujahu
  7. 1 tl küpsetuspulbrit
  1. Kuumuta ahi 190 kraadini. Sulata potis või. Lase sel jahtuda, kuni valmistad taina.

  2. Vahusta munad ja suhkur kohevaks. Lisa sidrunikoor ja vanillisuhkur. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning lisa pool sellest muna-suhkrusegusse, keeruta suure lusikaga ettevaatlikult. Lisa ülejäänud kogus jahu ja viimaseks ettevaatlikult segades või.

  3. Täida tainaga kolmveerand vormist. Kui kasutad metallvormi, määri seda kindlasti eelnevalt rasvainega. Küpseta 7–10 minutit ehk seni, kuni ilmub kuldpruun jume. Lase pisut jahtuda ja kaunista tuhksuhkru, sulašokolaadi või muu meelepärasega.

Mis see on?

Madeleine’i küpsistele on iseloomulik lehvikutaoline kuju. Olemuselt on need nagu pisikesed biskviidid.

Keeksisõprades suurt tähelepanu pälvinud maiuseid mainiti esmakordselt Prantsusmaal 1758. aastal.

Madeleine’i küpsised või koogikesed – heal lapsel mitu nime – on nagu pisikesed õhulised pilvekesed, millel puudub küpsistele omane krõbedus.

Küpsiste valmistamiseks vajad spetsiaalset vormi. Kuna Madeleine’i küpsiseid iseloomustab lehviku või teokarbi kuju, on ka vorm selline. Meie kauplustes on müügil nii metallist kui ka silikoonist vorme. Soovitan viimast, sest silikoonist vormist tulevad küpsised hõlpsamini lahti.

Foto: Ragne Värk

Millega serveerida?

Üldjuhul pole lisandiks midagi vaja, sest küpsised on parimad täpselt nii, nagu need on. Kui lisad šokolaadist ääre või täidist, on kõik mitmekordselt täiuslik. Siiski pakutakse vahel nende kõrvale mõnda kreemi dippimiseks, näiteks vanilli- või šokolaadikreemi.

Kuidas säilitada?

Kuna maiused kipuvad õhu käes kiiresti kuivama, söö neid võimalikult värskena. Kui soovid siiski säilitada, pane need kaanega suletavasse säilituskarpi ja hoia toatemperatuuril.

Nii saab ka!

Valmistamiseks on palju võimalusi. Klassikalist baasretsepti kasutades saad katsetada mitmete eri moodi Madeleine’i küpsistega, kui võtad appi lisandid. Kasta näiteks valminud küpsiseid šokolaadiglasuuri, raputa üle külmkuivatatud marjapuru või pähklitega, lisa tainale kakaod või pähklikreemi. Samuti võid tainasse lisada maitseaineid, muu hulgas kardemoni, vürtse, kookoshelbeid, pähklijahu, tsitruseliste koori või ekstrakte.

Võid valmistada ka erinevate täidistega küpsiseid. Selleks tõsta vormi pisut tainast, lisa soovitav täidis ja tõsta seejärel peale veel pisut tainast. Täidisteks sobivad moos, šokolaadikreem, kondenspiim, sidrunivõie vms.

Soovitused ja nipid:

  • Kõige alus on korralikult vahustatud muna suhkruga. Kasuta kindlasti mikserit.

  • Ära tainast üle töötle. Jahu lisades sega nii palju kui vaja, aga nii vähe kui võimalik.

  • Õige tainas on voolav ja kohev, traditsioonilisest küpsisetainast täiesti erinev.

  • Küpsised kerkivad omajagu, seetõttu ära kuhja tainast vormi ülemäära.

  • Maiused vajavad ahjus olemiseks väga vähe aega. Jälgi, et need üle ei küpseks ja liialt ei pruunistuks.