NÄDALA KOOK
Vastlasai vahukoorega
Tiina Lebane, 09.02.2024
Vastlakuklite asemel proovi seekord hoopis vastlasaia, mis on kaetud kreemja mandlimassi ja hakitud mandlitega. Ja muidugi vahukoorega! Viimast võid ka kohe rohkem vahtu lüüa ja soovi korral lisada veidi tavalist või vanillisuhkrut. Igatahes on see maitsev vaheldus traditsioonilisele vastalkuklile!
- 1 suur muna
- 3 tl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 0,5 tl purustatud kardemoni
- 12 g värsket pärmi
- 1 dl vahukoort
- 1 dl sooja vett
- 2 sl õli
- 5 dl nisujahu
Taina tegemiseks klopi muna suhkruga lahti. Lisa sool ja kardemon, lahusta vedelikus ka pärm. Lisa vahukoor, soe vesi ja õli ning sega läbi. Lisa pool jahukogusest ja sega ühtlaseks. Lisa ülejäänud jahu ja klopi tainast puulusikaga umbes 5 minutit Seejärel tõsta kaetult sooja kohta paariks tunniks kerkima. Kerkimise ajal klopi tainast veel paar korda, nii saad eriti pehme saia.
- 200 g mandlimassi
- 0,5 dl suhkrut
- 1 muna
- 1 dl hakitud mandleid
- 1 tl purustatud kardemoni
- tuhksuhkrut
- 1 dl vahukoort
Vahepeal näpi mandlimass puruks (või riivi), lisa suhkur ja munavalge ja sega läbi. Munakollane jääb taina määrimiseks.
Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Puista küpsetuspaberile veidi jahu ja kummuta sinna tainas. Jahuste kätega suru tainas ümmarguseks, ühtlase paksusega kettaks. Klopi munakollane lahti koos 1 sl veega ja pintselda seguga tainaplaat üle. Jaga mandlimassisegu tainale ning puista peale hakitud mandlid ja kardemon. Küpseta ahju keskel umbes 10 minutit. Kui näed, et sai küpseb pealt liiga pruuniks, aga põhi tahaks veel natuke kuumas ahjus olla, siis aseta fooliumileht peale.
Vahusta koor tugevaks vahuks ja aseta lusikaga või pritskoti abiga veidi jahtunud saiale vahukooretupsud.