NII HÕRK

Porgandi-seenepirukas

Tiina Lebane, 07.02.2024

Mahlase köögiviljatäidisega pirukas on alati hea suutäis ja värskelt ahjust tulnuna koos klaasikese valge veiniga eriti hõrk. Porgand annab pirukatainale nii head maitset kui ka ilusat värvi. Peamised ettevalmistustööd saab päev varem ära teha – taina valmistada ja külmkappi tõsta, samuti seene-paprikatäidise pannil valmis teha. Söömise päeval tuleb aega varuda vaid küpsetamise jaoks.

Valmistamise aeg
60 minutit + 40 minutit ahjus küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Tainas
  1. 2 porgandit (kokku u 150 g)
  2. 1 dl nisujahu
  3. 1 dl täisteranisu- või speltajahu
  4. 0,5 tl söögisoodat
  5. 0,5 tl soola
  6. 100 g võid
Täidis
  1. 500 g pruune šampinjone
  2. 1 sl õli
  3. 2 väikest sibulat
  4. 2 küüslauguküünt
  5. 1 suurem paprika
  6. soola
  7. purustatud musta pipart
  8. 3 muna
  9. 2 dl toidukoort
  10. 1 tl kuivatatud tüümiani
  11. 100 g riivitud juustu
Valmistamine
  1. Koori porgandid, lõika viiludeks ja keeda vähese veega pehmeks. Nõruta sõelal, seejärel püreesta ja lase jahtuda.

  2. Mõõda taina kuivained kaussi. Haki juurde külm või ja näpi sõrmedega puruseks seguks. Lisa riivitud porgand ja sega tainaks. Suru tainas 24-26 cm pirukavormi põhja ja servadele, tee kahvliga auklikuks ja hoia umbes 30 minutit külmkapis.

  3. Puhasta seened mullaosakestest ja lõika tükkideks. Kuumuta pann ilma õlita, vala seenetükid pannile ja kuumuta, kuni eraldunud vedelik on aurustunud. Vahepeal koori sibulad ja küüslaugud ning haki peeneks. Puhasta paprika ja lõika kuubikuteks. Kui seentest on vesi välja keenud, lisa pannile õli, sibul, küüslauk ja paprika. Kuumuta segades mõni minut, kuni sibul muutub klaasjaks. Maitsesta soola ja pipraga ja lase jahtuda.

  4. Klopi munad koos toidukoorega lahti, lisa tüümian ning maitse järgi soola ja pipart.

  5. Kuumuta ahi 200 kraadini. Küpseta pirukapõhja umbes 10 minutit. Tõsta seene-paprikasegu põhjale, puista peale riivjuustu ja vala üle muna-kooreseguga. Küpseta umbes 30 minutit, kuni pirukas on pealt ahvatlevalt kuldpruun.