PAREM KUI VASTLAKUKLID! Maritozzi – itaaliapärased kreemitäidisega kuklid
Pille Enden, 11.02.2024
Itaaliapärased täidisega kuklid on pehmed ja kohevad ning rikkaliku maitsega. Miks mitte valmistada neid meie tavapäraste vastlakuklite asemel. Need võivad olla kujult piklikud või ümarad ja kreem on neis pritsitud kukli vahele. Aga võib ju ka sarnaselt meie kuklitele lõigata kaas pealt ja tõsta vahukoor või kreem peale. Kergem ja mugavam on teha tainast kombainis, sest see jääb üsna pehme ja kleepuv.
- 1 dl nisujahu
- 1 tl kuivpärmi
- 1 dl vett
Eeltaina valmistamiseks sega omavahel jahu ja pärm, seejärel sega juurde käesoe vesi. Kata kauss toidukilega ja lase 60 minutit soojas seista. Selle aja jooksul peaks segu muutuma õhuliseks ja mullitama.
- 4 dl nisujahu + vormimiseks
- 1 tl kuivpärmi
- 1 muna
- 3 sl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 sl mett
- 1 tl vanillipastat
- 1 apelsini riivitud koor
- 1 sidruni riivitud koor
- 0,75 dl piima
- 3 sl oliiviõli
Taina valmistamiseks mõõda kaussi jahu ja sega hulka pärm. Lisa eeltainas ja sega ühtlaseks. Lisa muna, suhkur, sool, mesi, vanillipasta ja apelsini-ning sidrunikoor.
Nüüd lisa vähehaaval käesoe piim ja sega jälle ühtlaseks. Nirista vähehaaval hulka õli ja sega-sõtku korralikult läbi kuni tainas on elastne.
Puista lauale jahu, tõsta tainas jahule ja puista jahu ka peale. Venita tainast endast eemale pikaks ja keera siis pooleks. Nüüd keera tainast enda ees 90 kraadi, venita ja keera veelkord pooleks. Tee nii kokku 6 korda. Vormi palliks.
Määri kauss õliga ja tõsta tainas kaussi, kata ja lase 2-3 tundi kerkida kuni maht on suurenenud 2-3 kordseks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Jaga tainas 8-9 võrdseks tükiks ja vormi neist veidi ovaalsed või ümmargused kuklid. Kata ja lase veel 1 tund, kahekordse mahuni, kerkida.
- 1 munakollane
- 1 sl vahukoort
Kuumuta ahi 180 kraadini. Klopi munakollane ja koor lahti ning pintselda sellega kuklid. Küpseta 12-15 minutit kuni kuklid on kuldpruunid. Võta ahjust ja lase jahtuda.
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 2 dl vahukoort
- 2 sl suhkrut
- 3 sl hakitud pistaatsiapähkleid
- 100 g vaarikaid
Hõõru toorjuust pehmeks, vahusta koor suhkruga pehmeks vahuks. Vahusta koos toorjuustuga tugevaks vahuks.
Lõika kuklitesse pikuti vertikaalne sisselõige nii, et ei lõika saia põhjana läbi ( nagu hot dog.) Ava kuklite sisselõiget võimalikult palju, aga nii, et see jääks põhjast terveks. Täida ava kreemiga kas lusika või pritskoti abil. Tõmba tainakaabitsaga üleliigne kreem ära.
Kasta kukkel täidise poolega hakitud pistaatsiapähklitesse või serveeri vaarikatega või puista peale tuhksuhkrut.