Võrguta maitsemeeli: luksuslik šokolaad tõstab kõik magustoidud taevastesse kõrgustesse

Ragne Värk, 14.02.2024

Jumalikuks nektariks peetav luksuslik šokolaad tõstab iga magustoidu taevastesse kõrgustesse.

Šokolaadised küpsised

Tummised ja täidlased küpsised panevad tõelise šokolaadifänni pisarateni heldima. Iseäranis hästi maitsevad need valmistamise päeval.

Šokolaadised küpsised
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
11 portsjonit
  1. 50 g nisujahu
  2. 1 sl naturaalset kakaopulbrit
  3. 0,5 tl küpsetuspulbrit
  4. näpuotsatäis soola
  5. 100 g tumedat šokolaadi (70%)
  6. 30 g võid
  7. 1 muna
  8. 40 g suhkrut
  9. 50 g piimašokolaadi
  10. meresoola (peale raputamiseks)
  1. Sega neli esimest komponenti omavahel. Pane potti või ja tükeldatud tume šokolaad ning sulata vesivannil ühtlaseks. Vahusta muna ja suhkur heledaks vahuks. Lisa šokolaadisegu ettevaatlikult segades kuivainetele, seejärel munavaht. Keeruta ühtlaseks. Kõige viimasena lisa tükeldatud šokolaaditükid. Sega võimalikult vähe.

  2. Tõsta tainas kohe peale valmimist lusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning jäta 175 kraadi juurde 8–10 minutiks. Raputa valminud küpsistele meresoola ja lase pisut jahtuda.

Šokolaadi- ja kondenspiimakommid

Sobivad maiustamiseks ja kingituseks tuttavale maiasmokale. Külmkapis säilivad värskena umbes kaks nädalat.

Šokolaadi- ja kondenspiimakommid
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit + tahenemisaeg 4 tundi
Kogus
20 portsjonit
  1. 100 g piimašokolaadi
  2. 175 g tumedat šokolaadi
  3. 400 g suhkruga kondenspiima
  4. 100 g Geisha šokolaadi
  1. Pane tükeldatud šokolaadid koos kondenspiimaga paksupõhjalisse potti. Sega ja kuumuta väikesel tulel seni, kuni šokolaaditükid sulavad täielikult ühtlaseks. Vala mass küpsetuspaberiga kaetud vormi (19 × 19 cm).

  2. Haki Geisha šokolaad väikesteks tükkideks ja raputa massile. Sega kergelt kahvliga läbi. Lase külmkapis taheneda vähemalt neli tundi ja lõika siis pisikesteks ruutudeks.

Šokolaadivaht väikese vimkaga

Omapärasele hõrgutisele annab mõnusa kreemja tekstuuri ja õrnkerge soolaka varjundi kitsejuust. Valmista julgelt päev enne serveerimist!

Šokolaadivaht kitsejuustuga
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
25 minutit + tahenemisaeg 6 tundi
Kogus
6 portsjonit
  1. 200 g piimašokolaadi
  2. 4 muna
  3. 75 g kitsejuustu
  4. 2 dl rõõska koort (35%)
  1. Sulata tükeldatud šokolaad vesivannil. Eralda munavalged kollastest. Lisa munakollased šokolaadisegule ja kuumuta segades veel paar minutit. Vahepeal lisa kitsejuust ja lase sel täielikult seguneda. Tõsta tulelt, jahuta.

  2. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, samuti vahukoor kuni pehmete tippude tekkimiseni. Kummuta munavalgevaht ettevaatlikult šokolaadisegusse. Viimasena sega juurde vahukoor. Vala klaasidesse ja lase vähemalt kuus tundi jahedas taheneda.